Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2012

Ταμεία: Το PSI, τα ψέματα και η τρύπα ρευστότητας

Ταμεία: Το PSI, τα ψέματα και η τρύπα ρευστότητας
Η κυβέρνηση δεν κουράζεται εδώ και καιρό να επαναλαμβάνει ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων θα αναπληρωθούν πλήρως.

Τα ταμεία κατέχουν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κρατικά ελληνικά ομόλογα 27 δισ. ευρώ.

Με την υπαγωγή τους στο PSI θα γράψουν ζημία 14,45 δισ. ευρώ, θα πάρουν στο χέρι διετή ομόλογα EFSF αξίας 4,05 δισ. ευρώ και ομόλογα διάρκειας από 11 ως 30 έτη αξίας 8,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων, στο οποίο εντάσσονται τα ομόλογα, δεν χρησιμοποιείται για την καταβολή συντάξεων.

Πρόκειται για μισό ψέμα. Το σύνολο σχεδόν των ομολόγων που κατέχουν σήμερα τα ταμεία χρησιμοποιείται, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας.

Και τα ρευστά που παίρνουν τα ταμεία από τις τράπεζες με τα ομόλογα τα χρησιμοποιούν για να τα βγάλουν πέρα καθημερινά. Δηλαδή, για να πληρώσουν συντάξεις, νοσοκομεία κ.ά.

Άρα, το κούρεμα θα έχει επίπτωση, η οποία δεν καλύπτεται με τα 13 δισ. ευρώ που δίνει ετησίως ο προϋπολογισμός στα ταμεία. Αυτή είναι η θεσμοθετημένη συνεισφορά του κράτους.

Και επειδή το ψέμα έχει, όπως λέει ο λαός, κοντά ποδάρια, σύντομα θα αποκαλυφθεί.

Για να συμμετάσχουν στο PSI τα ταμεία θα διακοπούν οι συμβάσεις ανταλλαγής ομολόγων με τις τράπεζες.

Η συνήθης πρακτική ήταν και παραμένει τα ταμεία να δανείζουν τα ομόλογα στις τράπεζες και να παίρνουν τόκο καθώς εκείνες τα έδιναν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για να αντλήσουν φθηνή ρευστότητα.

Από την κατάργηση του συνόλου των συμβάσεων ανταλλαγής θα χαθούν τόκοι. Οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είχαν μειωθεί λόγω πτώσης στην αποτίμηση των ομολόγων.

Στελέχη της αγοράς υπολογίζουν ότι θα προκύψει εκεί γύρω στον Ιούνιο χρηματοδοτικό κενό στα ταμεία υψηλότερο του 1,5 δισ. ευρώ.

Το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί κάπως.

Ο μόνος τρόπος είναι στο ταμείο που θεσμοθετήθηκε για την αναπλήρωση της περιουσίας των ταμείων να μεταφέρει το Δημόσιο περιουσιακά στοιχεία άμεσης εκμετάλλευσης και όχι οικόπεδα τα οποία δεν θα είναι καν μισθωμένα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v