Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2006

Περί ”εθνικών πρωταθλητών” και…

Mια και τα χρηματιστήρια ήταν κλειστά ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε ορισμένα θέματα με μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Το ένα θέμα αφορά τους ”εθνικούς πρωταθλητές”, εταιρίες δηλαδή που προκύπτουν από συγχωνεύσεις άλλων εταιριών μιας συγκεκριμένης χώρας, με στόχο (στη θεωρία τουλάχιστον) να ανταγωνιστούν άλλους εθνικούς ή πολυεθνικούς… πρωταθλητές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

Υπέρ αυτής της άποψης ήταν ο υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Χριστοδουλάκης, ενώ παρ’ ολίγον ”καρπός” αυτών των σκέψεων ήταν η προσπάθεια συγχώνευσης μεταξύ ΕΤΕ και Alpha, που τελικά δεν προχώρησε.

Αντίστοιχες απόψεις φαίνεται να επικρατούν ακόμη και σήμερα, σε χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Πράγμα που καθόλου δεν ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έτσι ουσιαστικά ”μπλοκάρουν” οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και η προώθηση της ”ενιαίας αγοράς”.

Σε επίπεδο χώρας, το μείζον θέμα έχει να κάνει με το ρόλο αυτών των ”εθνικών πρωταθλητών” μέσα στην εγχώρια αγορά τους. Διότι μοιάζουν πολύ με… μονοπώλια, (ή έστω με κυρίαρχους παίκτες σε ολιγοπωλιακή αγορά), κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί την πεμπτουσία του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Κι ως γνωστόν, όσο πιο ”ήσυχος” είναι ένας παίκτης στην εσωτερική αγορά του, τόσο πιο δύσκολο του είναι να ανταγωνιστεί διεθνώς, διότι ”χαλαρώνει” από πλευράς οργάνωσης και φιλοσοφίας.

Γι’ αυτό και η κίνηση της Εθνικής στην Τουρκία ”χειροκροτήθηκε” περισσότερο απ’ ότι είχε συμβεί προ ετών, όταν είχε ανακοινωθεί η συγχώνευση με την Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v