Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2002

Οι... ”πρωταθλητές”, η λογιστική και η διαφάνεια

”Τό πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.” Με την αρχαιοελληνική αυτή ρήση θα πρέπει να συμφιλιωθούν σχετικά γρήγορα πολλοί από τους υθίνοντες νόες, μεσαίων και μεγάλων εισηγμένων, σε οτι αφορά στην πραγματική διαφάνεια και την ”εταιρική διακυβέρνηση”.

Μόνο σε μια τριτοκοσμική χώρα, είναι-ίσως- ανεκτό να διαπιστώνουν οι... ιθαγενείς, τη διαφορά, την κολοσσιαία διαφορά που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα δύο μεγάλων τραπεζικών Blue Chip, ανάλογα με τη χρήση διαφορετικών λογιστικών προτύπων, μέσα από... τρίτες ενδιάμεσες πηγές.

Κι όμως συνέβη. Τόσο η ΕΘΝΙΚΗ όσο και η ΑLPHA, σε μια συγκυρία έντονα φορτισμένη σε θέματα διαφάνειας και ”λογιστικής καθαρότητας” επέλεξαν να μην ενημερώσουν εκείνες, άμεσα το επενδυτικό κοινό, οτι με βάση τα ξένα λογιστικά πρότυπα, τα κέρδη που γνωστοποίησαν για το 2001 είναι περίπου τα μισά(!) από αυτά που γνώριζε ο έλληνας απλός επενδυτής και μικρομέτοχος.

Ούτε βεβαίως σκέφτηκαν ως τώρα να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν, γιατί συμβαίνουν όλα αυτά!!

Κι όμως υποτίθεται οτι από το έτος 2003, όλες οι ελληνικές εισηγμένες πρόκειται να δημοσιεύουν αποτελέσματα, με βάση αυτά ακριβώς τα διεθνή πρότυπα, τα λεγόμενα IAS.

Είναι ή δεν είναι εύλογο να σκέφτεται ο μέσος επενδυτής, με αγωνία, τί... σόι σκελετοί θα βγουν από τα... ντουλάπια για τις ελληνικές εισηγμένες, όταν οι... ”πρωταθλητές” του επιφυλάσσουν τέτοια μεταχείριση;

Υ.Γ. Βεβαίως ο κ. Χριστοδουλάκης φροντίζει όσο μπορεί να προστατέψει τα συμφέροντα του δημοσίου. Απ’ οτι θυμόμαστε, σε ότι αφορά στη φορολόγηση των εταιριών αναζητούνται ”φόρμουλες” ώστε και τα διεθνή πρότυπα να ασπαστούν οι εισηγμένες και να μη μειωθεί αισθητά (από την μείωση της κερδοφορίας που προεξοφλείται (!) οτι θα προκύψει) τα έσοδα του κράτους! Στο κάτω κάτω, άλλο οι επενδυτές και άλλο το δημόσιο. Ετσι (δεν) είναι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v