Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2006

Tα deals που… ΔΕΝ θα γίνουν!

Αυτή η κατηγορία deals που ψιθυρίζονται, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, κι ενίοτε καταγράφονται κομψά με… συνθηματικά, ή και… λεπτομερώς με υποστηρικτική επιχειρηματολογία, πλην όμως δεν πρόκειται να γίνουν, είναι ίσως η πιο επικίνδυνη για τον επενδυτή που θα επιλέξει να τοποθετηθεί άκριτα.

Κι όσο περισσότερα deals γίνονται τόσο περισσότερες θα είναι και οι φήμες που δεν θα λαμβάνουν ”σάρκα και οστά”.

Το κακό είναι ότι δύσκολα εντοπίζονται χωρίς λεπτομερή έρευνα και εξακρίβωση, ιδίως όταν ”στέκουν” μεν αλλά δεν είναι του παρόντος, αλλά του προσεχούς (με την… ευρεία έννοια) μέλλοντος.

Να σας πούμε ορισμένα παραδείγματα, ανά… περίπτωση.

Σαφώς και θα είχε νόημα μια συνένωση κορυφής στον κατασκευαστικό τομέα, πλην όμως όχι τώρα αλλά πολύ αργότερα, για λόγους σχετιζόμενους με το μοίρασμα της πίτας και τον ανταγωνισμό.

Σαφώς και ΔΕΝ θα είχε κανένα νόημα, κανένα απολύτως, να πουληθεί το δίκτυο της Vodafone στην Cosmote, όπως έγραψαν κάποιοι.

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η Vodafone θα θελήσει να φύγει από τη χώρα μας, όπως κάποιοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν, (με αφορμή τις… υποκλοπές), έχει κάθε λόγο να πουλήσει ΟΛΟ το μαγαζί ”όπως είναι επιπλωμένο”, σε κάποιο τρίτο ενδιαφερόμενο, καλή ώρα όπως έγινε με την ΤΙΜ Ελλάς.

Επίσης, κανένα νόημα δεν φαίνεται να έχουν τα σενάρια που γράφουν κάποιοι ότι μπορεί ο κ. Γερμανός να πάρει ένα ποσοστό του… ΟΤΕ, παρέα με κάποιο ”νεφελώδες” σχήμα επενδυτών ξένων και ελλήνων σε συνεργασία και με τον κ. Μανασή κ.λ.π..

Πολύ καλός επιχειρηματίας ο κ. Γερμανός, δε λέμε, πλην όμως ούτε τεχνογνωσία operator έχει, ούτε πουλιούνται έτσι μαγαζιά, όπως ο ΟΤΕ με ευρύτερη παρουσία στα Βαλκάνια, όσο... ωραίος κι αν είναι ο κ. Μανασής.

Θυμηθείτε ότι ενέργεια (ε καλά θα πείτε, αυτό το έχουμε καταλάβει εδώ και πολύ καιρό) ΚΑΙ τηλεπικοινωνίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την διεθνή γεωπολιτική και στρατηγική ανά τον κόσμο, με τις μεγάλες δυνάμεις να μοιράζουν παρασκηνιακά το ”παιχνίδι”.

Γι αυτό κι ο πρόεδρος (ένας ως γνωστόν είναι ο πρόεδρος) έκανε την ”κολεγιά” με την Sistema, για τον ίδιο λόγο πουλάει κι ο ΟΤΕ το μαγαζί στην Αρμενία, ενώ είναι προφανές ότι από τώρα και μετά, η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενδιαφέρον (αλλιώς δεν θα έβρισκε αγοραστές!).

Διότι η Αρμενία ανήκει στη ζώνη ενδιαφέροντος των ρωσικών συμφερόντων, κι εμείς δεν έχουμε καμία τύχη εκεί κάτω!

Μην περιμένετε λοιπόν τέτοιες εκπλήξεις, λένε οι γνωρίζοντες. Αν φύγει ο ΟΤΕ από τον έλεγχο του Δημοσίου, σε κάποιο ισχυρό διεθνή όμιλο θα πάει. Οι ”εγχώριοι” στην καλύτερη περίπτωση να κάνουν τον...κολαούζο (σ.σ. για όσους δεν γνωρίζουν η λέξη σημαίνει τον οδηγό, τον οδηγητή)

ΥΓ: Μεγάλο ”σουξέ” έχει αποκτήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δεν είναι μόνον η αύξηση του ποσοστού που μας κάνει να το λέμε αυτό, είναι και η αύξηση της τιμής που φαίνεται να προκύπτει. Μπορεί να δούμε και αποτίμηση ”έκπληξη” στη Δημόσια Εγγραφή.

ΥΓ2: Χαμός με το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να έχει... διαιρεθεί με την υπόθεση CosmOTE-ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να γίνει θέμα πρώτης γραμμής, κι άλλοι λένε να πάνε... πάσο. Πάμε στοίχημα ότι θα περάσει η άποψη των δεύτερων;

Οχι κι ότι στην άλλη... πάντα είναι καλύτερα τα πράγματα. Κι εκεί υπάρχουν διιστάμενες απόψεις επί του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v