Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2006

Δύο stories στο χώρο τεχνολογίας - πληροφορικής

Story υπ. αριθμ. 1: Πόσο μπορεί να αποτιμάται στη Σοφοκλέους μια εταιρία που έχει ίδια κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ, μηδενικά δάνεια και περίπου 70 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα;

Μόλις… 156 εκατ. ευρώ, ήτοι πολύ χαμηλότερα από το book value.

Να λοιπόν γιατί η Info-Quest έκλεισε με άνοδο σε μια ημέρα κατά την οποία η υπόλοιπη Σοφοκλέους κατακρημνιζόταν!

Κάποιοι θα βιαστούν να σημειώσουν ότι η εταιρία έδειξε κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μόλις 359.000 ευρώ, καθώς υπό αυτό το πρίσμα το αναμενόμενο Ρ/Ε προδιαγράφεται υψηλό.

Εμείς, πάντως, τονίζουμε ότι με αυτή τη ρευστότητα υπάρχει η δυνατότητα πολύ σημαντικών επενδύσεων ή/και εξαγορών, και ότι αν ο βασικός μέτοχος σκόπευε να αφήσει την εταιρία ως έχει, τότε θα προχωρούσε σε μια πολύ μεγαλύτερη επιστροφή κεφαλαίων αντί αυτής των 73 εκατ. ευρώ!

Με τα κεφάλαια που διαθέτει, εύκολα η εταιρία μπορεί να κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να κάνουν ”ουρά” για να τη δανείσουν. Και ένα τέτοιο ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο!

Story υπ. αριθμ. 2: Με κεφαλαιοποίηση περί τα 11,5 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά απο φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 278.000 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, αλλά και EBITDA τριμήνου στα 572.000 ευρώ, η Unibrain, η κάποτε πολλά υποσχόμενη εταιρία της ΝΕΧΑ, δείχνει ξανά... υποσχόμενη, ύστερα από μια περίοδο με πολλά προβλήματα και ζημίες.

Σημειώστε ότι μιλάμε για εταιρία τεχνολογίας και ρίξτε μια ματιά στο πελατολόγιο. Αν πάρει για τα καλά μπροστά η εταιρία... ”έφυγε”.

Στα υπ’ όψιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v