Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2006

Κύπρου: Ψάχνοντας για... 70.000 μετόχους!

Μεγάλη προσπάθεια, που εμείς δεν αμφιβάλλουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει, θα πρέπει να καταβάλλει η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται για να εγκρίνει η συνέλευσή της (στις 28/7) την αύξηση κεφαλαίου για την Εμπορική.

Ο λόγος προφανής: η πολυμετοχικότητα της τράπεζας, αφού περίπου το 50% συν… κάτι ελέγχεται από καμιά εβδομηνταριά… χιλιάδες ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει να παρίστανται σε συνελεύσεις ή να υπογράφουν πληρεξούσια, πλην όμως κάλλιστα μπορεί να κινητοποιηθούν, έστω και μερικώς…

Από ’κεί και πέρα σίγουρη πρέπει να θεωρείται η παρουσία των ”μεγάλων” παραδοσιακών μετόχων της τράπεζας, με κυρίαρχη την… Αρχιεπισκοπή και τους λοιπούς εκκλησιαστικούς οργανισμούς, καθώς επίσης και των Ταμείων των εργαζομένων και των συνδεδεμένων με την τράπεζα ασφαλιστικών εταιριών.

Αθροιστικά υπολογίζεται ότι η ανωτέρω κατηγορία ελέγχει πάνω από 20%, ίσως και 25%. Στην ίδια συνέλευση, βέβαια, είναι δεδομένο ότι θα δώσουν το ”παρών” και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Μεγαλονήσου που είναι μέτοχοι, καθώς και οι εκπρόσωποι των άλλων τραπεζών (που έχουν μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου).

Τέλος, εύλογο ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Πειραιώς, η οποία κατέχει ήδη πάνω από 7%, και προφανώς οδεύει για το 9,99%.

ΥΓ.: Ένα τηλεγράφημα κυκλοφόρησε χθες μέσω Reuters, με τον κ. Peter Jarvis, ”αναπληρωτή διαχειριστή” δύο Αμοιβαίων Κεφαλαίων της F&C Asset Management που εδρεύει στη Βρετανία, να κάνει λάβρα σχόλια για την κίνηση της Τράπεζας Κύπρου με την Εμπορική.

Μέχρι και... ”εξέγερση” των μετόχων πρόβλεψε ότι θα γίνει αν η Κύπρου προχωρήσει σε αίτημα αύξησης των κεφαλαίων της για να χρηματοδοτήσει την προσφορά της.

Μόνο που τέτοιο αίτημα δεν... προβλέπει η διάρθρωση της δημόσιας προσφοράς της Κύπρου!

Μας έκαναν εντύπωση αυτά, κι έτσι το ψάξαμε λίγο παραπάνω:

Και αν η ίδια η F&C είναι πολύ μεγάλη εταιρία στο διεθνή χώρο (διαχειρίζεται και συμβουλεύει κεφάλαια ύψους 160 δισ. ευρώ), τα δύο περί ων ο λόγος Αμοιβαία στα οποία αναπληρώνει τη διαχειρίστρια (σ.σ. ναι, γυναίκα είναι) δεν είναι και τόσο.

Το ένα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ και το άλλο κάτι λιγότερο από... 60 εκατομμύρια, ενώ η Τράπεζα Κύπρου δεν αποτελεί βασική επενδυτική θέση σε κανένα απο τα δύο!

Κάναμε δε και τις πράξεις και βρήκαμε ότι δύσκολα να κατέχει πάνω απο 0,3% των μετοχών της Κύπρου.

Η UBS, πάλι, είναι υπέρ της απόκτησης της Εμπορικής απο την Κύπρου, αν κρίνουμε από τις εκθέσεις της.

Προσέξτε τώρα το εξής: μαζί με την Julius Baer (μια εταιρία διαχείρισης μεγάλων κεφαλαίων στην οποία η UBS κατέχει το 21%, ενώ πρώην ”δικοί της” άνθρωποι έχουν και το management) η UBS φτάνει έμμεσα να ελέγχει το 3% της Κύπρου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v