Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 25 2006

Πετζετάκις: Εξίσωση με πολλούς... αγνώστους!

Σε εξίσωση με πολλούς αγνώστους μετατρέπεται πλέον η υπόθεση σωτηρίας της Πετζετάκις, καθώς στο σκηνικό που περιλαμβάνει ήδη πολλούς πιστωτές και funds προστίθεται και ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής μέρους των δραστηριοτήτων της.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσκεψη του βασικού μετόχου της εταιρείας στο Λονδίνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης βρέθηκε για συζητήσεις με τους επικεφαλής των asset stripping funds που εξαγόρασαν τα δάνεια των Societe Generale και Citibank στην Πετζετάκις (τα Cognis και Trafalgar), προέκυψε το ενδιαφέρον του σκανδιναβικού ομίλου Wavin για την απόκτηση της Petzetakis Africa και του εν Ελλάδι κλάδου σκληρών σωλήνων.

Οι αρχικές πληροφορίες (που προφανώς προέρχονται από κύκλους της Πετζετάκις, αφού οι τραπεζίτες δηλώνουν πειστικά ότι… δεν είχαν ιδέα!) αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σύμφωνο αμοιβαίας κατανόησης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Ελλάδα κλιμάκιο στελεχών της Wavin προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία αποτίμησης, η οποία θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι τράπεζες θα περιμένουν να δουν τους όρους της φημολογούμενης συμφωνίας, μιας και με την πώληση της Petzetakis Africa και του κλάδου σκληρών σωλήνων η εταιρεία κινδυνεύει να μείνει με ένα μέρος μόνο του σημερινού κύκλου εργασιών και με ακόμη μικρότερο μέρος των κερδών.

Σημειώστε σχετικά ότι στο τρίμηνο ο όμιλος παρουσίασε κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ύψους 1,496 εκατ. ευρώ και η εταιρεία μόλις 80.000 ευρώ.



Επίσης, το ενδιαφέρον των τραπεζικών στελεχών στρέφεται στο αν η φερόμενη συμφωνία προέκυψε ως αποτέλεσμα ενεργειών των asset stripping funds, τα οποία εξαγοράζοντας δανεισμό της τάξης των 30 εκ. ευρώ με discount της τάξης του 30 με 35% μπορούν να βγάλουν πολύ γρήγορο και μεγάλο κέρδος.

Η ”καχυποψία” που παρατηρείται, ιδίως από την πλευρά των μικρότερων τραπεζών, είναι έντονη, ενώ ένα κρίσιμο ερώτημα που δεν έχει προς στιγμήν απαντηθεί αφορά στο εξής σημείο:

Οι μετοχές της Petzetakis Africa αποτελούν ή όχι μέρος των εξασφαλίσεων των τραπεζών;

Διότι αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους πιστωτές και όχι μόνον γι’ αυτούς.

ΥΓ.: Τα παραπάνω δεν εμπόδισαν χθες τη μετοχή να κλείσει ”κλειδωμένη” στο απόλυτο limit up.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v