Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2013

Πειραιώς: Κάθε τρίμηνο και... bonus!

Πειραιώς: Κάθε τρίμηνο και... bonus!

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η Πειραιώς έγραψε σχεδόν όλη την υπεραξία (αρνητικό goodwill) από την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.

Όπως έγραψε νωρίς η στήλη, η Πειραιώς ενέγραψε υπεραξία 2,5 + 0,98 δισ. ευρώ από το κυπριακό deal, την οποία και αναγνώρισε σχεδόν στο σύνολό της στο πρώτο τρίμηνο.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς ενίσχυσε κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ την καθαρή της θέση, από την περαιτέρω αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Η προίκα των εξαγορών - απορροφήσεων δεν τέλειωσε, όμως, ακόμη. Η Πειραιώς θα εγγράψει στο τρέχον δεύτερο τρίμηνο το αρνητικό goodwill από την εξαγορά της Millennium. Και αυτό γιατί έδωσε 1 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μια τράπεζα με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ. Επομένως προκύπτει υπεραξία 399 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα όμως που έχει ήδη ξεκινήσει είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση σειράς δανείων που έχει πάρει από τις κυπριακές τράπεζες και για τα οποία έχουν σχηματισθεί ειδικές προβλέψεις.

Αν επιτευχθεί αυτό, τότε ενδέχεται να υπάρξει αντιστροφή προβλέψεων. Ακόμη και από το δεύτερο τρίμηνο…

ΥΓ.: Η Πειραιώς έχει ήδη μειώσει τόσο πολύ την εξάρτησή της από το ευρωσύστημα ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της ΕΚΤ για το 2017 από φέτος. Τυπικά η εξάρτηση από το ευρωσύστημα παραμένει στο 20%, πρακτικά όμως έχει πέσει ήδη στο 12%, όταν οι συστάσεις της ΕΚΤ προβλέπουν εξάρτηση από το ευρωσύστημα χαμηλότερη του 15% μετά το 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v