Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 27 2013

Σφηνάκια για την Εθνική Τράπεζα

Σφηνάκια για την Εθνική Τράπεζα

ΕΘΝΙΚΗ: Λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα 9,75 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης ο δείκτης EBA Core Tier I της Εθνικής ανήλθε στις 31/3/2013 στο 8,6% από 7,8% στο τέλος του 2012, χάρη στη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

Αν, όμως, η εποπτεία αναγνωρίσει το κεφαλαιακό όφελος που προκύπτει από τη μετάβαση της Finansbank σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου (I.R.B.) από το τυποποιημένο, το οποίο ισχύει σήμερα, ο δείκτης EBA Core Tier I στις 31/3/2013 ανέρχεται στο 9,3%.

Ακόμη και έτσι βέβαια η Εθνική θα χρειαστεί να προχωρήσει σε πωλήσεις non core assets για να δημιουργήσει το απαραίτητο κεφαλαιακό απόθεμα (capital buffer), που θα της επιτρέψει να διαθέτει «μαξιλάρι», ώστε ο EBA Core Tier I να μην υποχωρήσει κάτω του 9% ως το τέλος του 2014.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Πρόβλεψη απομείωσης ύψους 160 εκατ. ευρώ πήρε για τη συμμετοχή στη Eurobank η Εθνική καθώς μετά την απόφαση για χωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών το ποσοστό της θα πέσει από το 84% σε κάτω του 5%.

Την πρόβλεψη για τη Eurobank αντιστάθμισε και με το παραπάνω ο αντιλογισμός πρόβλεψης για το Titlos ύψους 276 εκατ. ευρώ. Η Εθνική είχε σχηματίσει τα προηγούμενα χρόνια προβλέψεις απομείωσης για το Titlos ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μειώνει τον κίνδυνο η Ελληνική Δημοκρατία να αθετήσει τις υποχρεώσεις της και αυτό επιτρέπει στην Εθνική να αντιστρέψει μέρος της πρόβλεψης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v