Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2013

Η αλήθεια για το στοιχειωμένο ακίνητο της Αφάντου

Η αλήθεια για το στοιχειωμένο ακίνητο της Αφάντου
Πριν από κάθε διαγωνισμό ακινήτων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) οι σύμβουλοι υποτίθεται πως προχωρούν σε έρευνα αγοράς προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες χρήσεις γης είναι οι βέλτιστες: Να κατασκευαστεί συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών ή ξενοδοχείο; Ποιες άλλες χρήσεις να προβλέπονται στο ειδικό χωροταξικό της περιοχής;

Στη συνέχεια, οι μηχανικοί αναλαμβάνουν να φτιάξουν ένα χωροταξικό στα μέτρα των οικονομικών συμβούλων, με βάση τις προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας. Κάπως έτσι συνέβη και στο στοιχειωμένο ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο. Οι σύμβουλοι είχαν προκρίνει τη χρήση των παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες θα κάλυπταν μέχρι και το 75% του ενός από τα δύο τμήματα του οικοπέδου (το άλλο είναι το γκολφ).

Αφού έγινε ο διαγωνισμός, αφού προχώρησε στη δεύτερη φάση, στο ΤΑΙΠΕΔ διαπίστωσαν πως ουδείς ενδιαφερόταν να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες! Έτσι ακύρωσαν τον διαγωνισμό!

Κατά πληροφορίες, από τους έξι ομίλους που είχαν περάσει στη β΄ φάση και θα καλούνταν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές προχθές, μόνο οι δύο είχαν απομείνει. Και αυτοί οι δύο (η Lamda Development και ο γερμανικός όμιλος TUI μέσω της Atlantica Hotels) είπαν πως θα αποσυρθούν αν δεν αλλάξει το μίγμα ώστε να προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείων.

Τα προβλήματα στον σχεδιασμό του διαγωνισμού είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι η άλλη. Αναφέρεται, για παράδειγμα, πως τοπικός τουριστικός επιχειρηματίας καταπάτησε προ εβδομάδων περί τα 20 στρέμματα του ακινήτου που παραχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ!

Στο Ταμείο υποστηρίζουν, επίσης, πως τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην κατάργηση του δρόμου που διασχίζει το ακίνητο, παρά το γεγονός πως είναι παράνομος.

Με αυτά και με αυτά, δεν είναι τυχαίο που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το ακίνητο της Αφάντου εδώ και τέσσερις δεκαετίες...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v