Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2013

Η AΒΕ και οι βίοι αντίθετοι για Ζάμπα και 3Α

Η AΒΕ και οι βίοι αντίθετοι για Ζάμπα και 3Α

Η διοίκηση της Εριουργίας Τρία Άλφα έχει προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να ξεπεράσει τον απαιτούμενο (από τις χρηματιστηριακές αρχές) ελάχιστο ετήσιο τζίρο των 2 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι να παραμείνει στο ταμπλό του Χ.Α.

Προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που καλύφθηκε μόνο κατά το ποσοστό συμμετοχής των βασικών μετόχων (μείωση δανεισμού, προσπάθεια επέκτασης στον ευρύτερο χώρο των ΑΠΕ) και τώρα επιχειρεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα φέρει προς ψήφιση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.

Το αντίθετο ακριβώς συνέβη με την περίπτωση της ΖΑΜΠΑ, που «αμαχητί» επέλεξε τον δρόμο της εξόδου από το ταμπλό. Και αντί να δώσει μια «γενναία» επιστροφή κεφαλαίου, επέλεξε να μοιράσει στους μετόχους κάτι... ψίχουλα:

Κάπου 270 χιλιάδες ευρώ μέσω του μερίσματος (0,27 ευρώ ανά μετοχή, με συνολικό αριθμό μετοχών 1.002.280).

Και κάπου 1,6 εκατ. ευρώ μέσα από την προτεινόμενη επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,6 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, θα παραμείνουν στο ταμείο της (μη εισηγμένης πλέον) ΖΑΜΠΑ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ (εντελώς ανεκμετάλλευτα εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, καθώς στις 31/3/2013 στο ταμείο της λίμναζαν 12,4 εκατ. ευρώ).

Γιατί άραγε;

Η επικείμενη λοιπόν τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδίως αν συνεκτιμηθεί πως αναμένεται να παρουσιαστούν (όπως και την τελευταία διετία) μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστό άνω του 5% και... πολύ καλές χρηματιστηριακές γνώσεις.

Audiovisual: Οι πίσω γραμμές της επικείμενης ΑΜΚ

Δεν εξέπληξε -τουλάχιστον τους αναγνώστες της στήλης- η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Audiovisual να προτείνει στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων το θέμα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως και κατά 30 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

Άλλωστε από το ύψος των 30 εκατ. ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη τοποθετήσει στην εταιρεία από την 1η/1/2012 έως και τις 31/3/2013 το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ουσία είναι πως σε μια περίοδο όπου υλοποιείται πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, η εισηγμένη σημείωσε στο πρώτο φετινό τρίμηνο οριακά θετικό EBITDA (165 χιλιάδες ευρώ), όταν ο καθαρός τραπεζικός της δανεισμός ανερχόταν στο τέλος Μαρτίου στα 116 εκατ. ευρώ.

Και επειδή «η άσκηση δεν έβγαινε», η επόμενη ημέρα για την Audiovisual περιλαμβάνει νέο «ξήλωμα» των βασικών μετόχων, που θα βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη, και ρύθμιση υποχρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v