Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2013

Τα ομόλογα, η Japonica και το νέο δίλημμα

Τα ομόλογα, η Japonica και το νέο δίλημμα

Η πρόταση της Japonica Partners για αγορά 2,9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τους επενδυτές, αλλά το ενδεχόμενο ενός ΟSI γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της διατήρησης των θέσεων στους ελληνικούς τίτλους, εκτιμά το IFR του Reuters. 

Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης του Reuters επισημαίνει ότι επενδυτές που αποφάσισαν να κρατήσουν τα αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα και να μην λάβουν μέρος στην πρόταση επαναγοράς επωφελήθηκαν από ένα αρκετά δυναμικό ράλι.

Την ίδια ώρα, για όσους έχουν μεγάλες θέσεις και αναζητούν έξοδο, η πρόταση της Japonica Partners για αγορά 2,9 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων ενδέχεται να αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας.

Ωστόσο, το IFR εκτιμά ότι η προτιμότερη επιλογή είναι η διατήρηση των θέσεων στα ελληνικά ομόλογα, καθώς κατά τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια θα γίνει ένα OSI, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση της δυναμικής του χρέους.

Το OSI θα αυξήσει την αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν υποστεί ήδη "κούρεμα" γιατί: 1) δύσκολα θα δεχτούν εκ νέου χτύπημα, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα θέλει να κρατήσει τους επενδυτές στο πλευρό της, 2) υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη μια αναδιάρθρωσή τους.

Το IFR σημειώνει ότι ήταν “ταύρος” για τα ελληνικά ομόλογα από την περασμένη χρονιά, όταν είχε υποστηρίξει ότι οι τιμές (κάτω από 35 σεντς) ήταν ελκυστικές.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ότι το OSI θα εμφανιστεί στο προσκήνιο μετά τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και ότι προς το παρόν οι πολιτικοί αξιωματούχοι θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για ένα νέο κούρεμα.

Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή της η Nomura εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση της Japonica.

Σύμφωνα με τη Nomura, οι επενδυτές είχαν υψηλότερο κίνητρο να συμμετάσχουν στην πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων τον Δεκέμβριο από ό,τι στη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Japonica Partners.

Η επαναγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση της αξιολόγησης του προγράμματος από το Eurogroup και το ΔΝΤ.

Αν η πρόταση επαναγοράς δεν έβρισκε την επιθυμητή ανταπόκριση, οι επενδυτές αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο ο επίσημος τομέας να προχωρήσει σε νέο PSI.

Από την άλλη πλευρά, αν η επαναγορά ολοκληρωνόταν με επιτυχία, τα ομόλογα θα είχαν περιθώριο για ανοδική πορεία, μετά την έγκριση του προγράμματος και τη μείωση της προσφοράς ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είχαν ξεκάθαρο κίνητρο να προσφέρουν ένα μέρος των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

Αντίθετα, ανέφερε η Nomura, το κίνητρο αυτό φαίνεται να απουσιάζει όσον αφορά την πρόταση της Japonica Partners.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v