Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2013

Ιδιωτική υγεία: Όταν το κράτος σε δουλεύει… «ψιλό γαζί»!

Ιδιωτική υγεία: Όταν το κράτος σε δουλεύει… «ψιλό γαζί»!

Θα διαβάσατε χθες στο Euro2day.gr τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, τα μέλη του οποίου απειλούν με επίσχεση υπηρεσιών (διακοπή συνεργασίας) τον ΕΟΠΥΥ.

Η αλήθεια είναι πως ανάλογου περιεχόμενου ήταν και η προηγούμενη συνέντευξη τύπου του ΣΕΚ το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο τότε τους είχαν υποσχεθεί πως θα εξοφλούνταν πλήρως από το ελληνικό δημόσιο μόλις η χώρα εισέπραττε τη δόση των 50 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.

Η δόση λοιπόν των 50 δισ. ευρώ ήρθε και στη συνέχεια εισπράχθηκαν κι άλλες. Ωστόσο ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα δεν είδαν το... χρώμα του χρήματος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει πως τα ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά μόνο περιστατικά από αυτά που αφηγούνται οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής υγείας σχετικά με τις συναλλαγές που έχουν με το δημόσιο:

• Για παράδειγμα τους οφείλονται 530 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2011 (όχι μόνο άτοκα, αλλά και κουρεμένα με 8%-20%) για τα οποία όμως -μετά από τόσο πολλά χρόνια!- τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Οι κλινικάρχες πρότειναν να προσλάβει το κράτος ανεξάρτητο σύμβουλο, που θα λειτουργεί κάτω από τις κρατικές οδηγίες και τον οποίο θα πληρώνουν οι κλινικάρχες. Το δημόσιο απάντησε πως για να γίνει αυτό χρειάζεται μειοδοτικός διαγωνισμός, δηλαδή απαιτούνται άλλα τρία χρόνια αναμονής μέχρις ότου βρεθεί ο σύμβουλος που θα ελέγξει τα παραστατικά!

• Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος υποτίθεται πως θα ήταν συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει μάλιστα και ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο για το ζήτημα αυτό. Μέχρι σήμερα ωστόσο έχει πληρώσει το 90% των οφειλών του έως και το Νοέμβριο του 2012 (για τους επόμενους μήνες ούτε λόγος), ενώ δεν έχει πληρώσει για κανέναν μήνα (από τον... Ιανουάριο του 2012) την εκκαθάριση του υπόλοιπου 10%. Δημιουργείται δηλαδή ένας νέος κύκλος ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τον ίδιο τον ΕΟΠΠΥ που όσο πάει και διευρύνεται!

• Για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις κλινικές δεν υπάρχει φυσικά καμιά επιβάρυνση (το αντίθετο, υπάρχει κούρεμα). Όμως, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία επιβάλλεται (με βάση τις διαδικασίες «ρύθμισης») επιτόκιο επιβάρυνσης 19% το χρόνο! Πέραν αυτού, οι ιδιοκτήτες των κλινικών σύρονται στα δικαστήρια ακόμη και αν έχουν ενταχθεί στην προηγούμενη ρύθμιση με το τοκογλυφικό επιτόκιο του 19%! Αν μάλιστα το ποσό που οφείλουν (επειδή το κράτος τους οφείλει) ξεπεράσει ένα ποσό, τότε πάνε για κακούργημα!

• Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει κατεβάσει τρεις φορές τα τιμολόγια (τα οποία το ίδιο είχε ορίσει) που καταβάλλει στους ιδιώτες και μάλιστα -όπως λέγεται- ετοιμάζεται και τέταρτη μείωση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

• Ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε σε κλινικές και διαγνωστικά ταμεία 750 εκατ. ευρώ για τέσσερα ταμεία, το 2012 490 εκατ. ευρώ για έξι ταμεία και για φέτος έχει προβλέψει ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό. Οι σχετικές δαπάνες ξεκίνησαν έντονα μειωμένες το 2013, καθώς παρατηρείται μείωση επισκέψεων γύρω στο 30% και μείωση τιμολογίων. Ωστόσο, επειδή η πτώση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είχε αρχικά προβλέψει ο ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός μιλάει τώρα πως «ξέφυγαν οι δαπάνες των διαγνωστικών κέντρων»...

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v