Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2013

Η Probank και το…“best effort” - Σφηνάκια για MSCI και ΙΑΣΩ

Η Probank και το…“best effort” - Σφηνάκια για MSCI και ΙΑΣΩ

Αντίδραση έχει προκαλέσει σε χρηματιστηριακούς κύκλους η απόφαση του επιτρόπου της Probank κ. Φρονίστα να συνεργαστεί αποκλειστικά με την BNP Paribas στην προώθηση της αύξησης κεφαλαίων της τράπεζας.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η κάλυψη της ΑΜΚ θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση.

Όπως υποστηρίζουν χρηματιστές, ο επίτροπος υπέγραψε με τη γαλλική τράπεζα συμφωνία, χωρίς όμως να έχει εξασφαλίσει από την πλευρά της κάποια εγγύηση -hard underwriting δηλαδή- για την κάλυψη της αύξησης.

Ήτοι, παρότι ακούγεται ότι αν δεν καλυφθεί η αύξηση η BNP δεν θα πληρωθεί, στην πράξη η υποχρέωση των Γάλλων εξαντλείται στο να βάλουν τον καλύτερο τους εαυτό, να δώσουν το λεγόμενο “best effort”.

Ωστόσο, λένε οι ίδιοι κύκλοι, εκείνοι έχουν πελάτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, αλλά δεν έχουν…όφελος, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει όταν διαχέεται σε περισσότερους η «προώθηση» της αύξησης στους επενδυτές.

Και διερωτώνται… φωναχτά: Αν δεν τα καταφέρει τελικά η Probank, οπότε θα χρεωθεί το ΤΧΣ (και τελικά ο φορολογούμενος), ποιος θα πληρώσει τη ζημία από το ότι δεν ήταν αρκετό το… “best effort” της BNP;


ΙΑΣΩ: «Το ΙΑΣΩ αντέχει» είναι το μήνυμα που στέλνουν στελέχη του ομίλου στην αγορά, καθώς έχει αναδιαρθρώσει το δανεισμό του από πέρυσι και έχει περικόψει δαπάνες μέσα και από τη μέθοδο του outsourcing.
Προτεραιότητα του ομίλου για φέτος η διατήρηση του τζίρου και οι ταμειακές ροές, αφήνοντας το ζήτημα της κερδοφορίας σε δεύτερη μοίρα.

Άλλωστε, όταν το κράτος οφείλει στον κλάδο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το 2007(!) και όταν φημολογείται και νέα μείωση τιμολογίων από τον ΕΟΠΥΥ τους επόμενους μήνες, πώς μπορούν να υπάρχουν εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα σε επενδύσεις και κέρδη;

 

MSCI - εισροές: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεγάλων ξένων brokers, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α. θα είναι το λιγότερο 500 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω εκτίμηση διενεργείται με το συντηρητικότερο υπολογισμό καθώς ως δεξαμενή κεφαλαίων λαμβάνονται μόνο τα ευρωπαϊκά emerging funds (συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό 594 δισ. ευρώ) και ειδικότερα τα παθητικής διαχείρισης που έχουν υπό διαχείριση ενεργητικό της τάξεως των 136 δισ. ευρώ.

Η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων εκτιμάται ότι θα αρχίσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

MSCI - XA: Τόσο σίγουρη ήταν η υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI Inc. που μερικές ημέρες πριν από την τακτική επαναξιολόγηση ο υπεύθυνος για την Ελλάδα αναλυτής του οίκου πήγε διακοπές!

Με την επιστροφή του θα διασαφηνιστούν και μια σειρά εκκρεμότητες...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v