Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 12 2006

INFORMER: Η σημασία των... ”ψιλών γραμμάτων”

Έχουν σίγουρα δίκιο όσοι πιστεύουν ότι όχι μόνο θα πρέπει να διαβάζουμε ολόκληρες τις λογιστικές καταστάσεις (και να μην αρκούμαστε στην ”κάτω γραμμή”, δηλαδή στο ύψος των καθαρών κερδών), αλλά επιπλέον να δίνουμε προσοχή και στις παρατηρήσεις των Ορκωτών Ελεγκτών.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Informer που στο α’ εξάμηνο δημοσίευσε αύξηση κύκλου εργασιών από τα 14,3 στα 15,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,22 εκατ. ευρώ. Κοιτάζοντας όμως προσεκτικά τα πράγματα, άλλη εντύπωση αποκομίζουμε.

Και εξηγούμεθα:

Πρώτον, τα λειτουργικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου (EBITDA) ήταν έντονα ζημιογόνα (1,23 εκατ. ευρώ) και το όποιο λογιστικό κέρδος προέκυψε από κέρδη συμμετοχών και χρεογράφων!

Δεύτερον, είδαμε ότι μέσα στο α΄ εξάμηνο η Informer πούλησε το 74% της εταιρίας Megabit και μείωσε τη συμμετοχή της οριακά, κάτω από το 20%.

Στα βιβλία της η Informer έχει αποτιμήσει το 20% περίπου της Megabit προς 1,1 εκατ. Ωστόσο, η ζημία εξαμήνου της Megabit ανήλθε σε 1,9 εκατ. και ο ορκωτός ελεγκτής αναρωτιέται κατά πόσον η εταιρία μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της!

… Πόσο ασφαλές μπορεί λοιπόν να είναι αυτό το 1,1 εκατ. ευρώ στα βιβλία της Informer;

Τρίτον, ο ορκωτός ελεγκτής μιλά και πάλι για μία ”πρώην θυγατρική” (το πιθανότερο είναι ότι αναφέρεται εκ νέου στη Megabit) σημειώνοντας ότι μετά τη λήξη του α΄ εξαμήνου κατέστη άμεσα απαιτητό δάνειό της ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως θέση εγγυητή έχει λάβει η Informer.

Η διοίκηση της Informer αναζητά βέβαια λύση και συζητά το θέμα, πλην όμως σχετική πρόβλεψη δεν έχει γίνει στα βιβλία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v