Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2013

Οι δυο "κρυμμένοι θησαυροί" για την ανάπτυξη

Οι δυο κρυμμένοι θησαυροί για την ανάπτυξη

Άκρως ενδιαφέρουσα η μελέτη των κ.κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου (επικεφαλής Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank) και Δημήτρη Θωμάκου (καθηγητή πανεπιστημίου) σύμφωνα με την οποία για κάθε μονάδα μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων κατά εκατό μονάδες βάσης, το ΑΕΠ της χώρας επηρεάζεται ανοδικά κατά 0,3%.

Θυμίζουμε πως τα επιτόκια καταθέσεων στην Ελλάδα είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Επίσης τα επιτόκια χορηγήσεων με τα οποία επιβαρύνεται μια εταιρεία του ευρωπαϊκού Βορρά είναι περίπου το 30%-40% από τα αντίστοιχα της Ελλάδας.

Σύμφωνα τώρα με το τμήμα ανάλυσης της Barclays (3 Ιουνίου 2013), «η συνολική επίπτωση των οφειλών του ελληνικού κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει πως κάθε δισεκατομμύριο που πληρώνει το δημόσιο για οφειλές στον ιδιωτικό τομέα, ενισχύει το ΑΕΠ κατά 0,5%».

Θυμίζουμε πως το ελληνικό δημόσιο οφείλει ακόμη γύρω στα επτά δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το χρήμα των δανειστών που έχει μπει στα κρατικά ταμεία υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Να λοιπόν δύο τομείς που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο εξάμηνο και στους οποίους η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει συστηματικά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v