Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2013

Απόδοση 130% στην ΑΜΚ της Alpha-Το «φαινόμενο» και η ουσία

Απόδοση 130% στην ΑΜΚ της Alpha-Το «φαινόμενο» και η ουσία

Για όσους παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις των μετοχών και των warrants της Alpha Bank, η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε, δεδομένων πάντα των συνθηκών στην οικονομία και την αγορά, αλλά και του τρόπου με τον οποίο αυτή έγινε, (ανακεφαλαιοποίηση με μερική ιδιωτική συμμετοχή) καταγράφεται στο ταμπλό. 

Μπορεί η μετοχή να έκλεισε την Παρασκευή σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της αύξησης, μπορεί το warrant να έχει κατρακυλήσει σε σχέση με την τιμή που είχε την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, πλην όμως για έναν επενδυτή που συμμετείχε στην διαδικασία, κι απέκτησε δωρεάν warrants, η συνολική απόδοση των χρημάτων που τοποθέτησε, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι της τάξεως του... 130%. 

Αυτό βεβαίως, χωρίς να υπολογιστεί η μεταβολή της αξίας των παλαιών μετοχών προκειμένου να γίνει απλούστερο το παράδειγμα (καθότι οι παλαιές μετοχές, μπορεί να υπάρχουν ακόμη, ή να πουλήθηκαν κάποια στιγμή μετά την αποκοπή του δικαιώματος).

Μιλάμε πάντα για την μεταβολή της αξίας του νέου χρήματος που μπήκε στην αύξηση.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 0,39 ευρώ και το warrant στα 0,62 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος τοποθέτησε στην αύξηση 440 ευρώ (0,44 ήταν η τιμή της αύξησης) για να αγοράσει 1000 μετοχές (άρα και 1000 δωρεάν warrants), χωρίς να πουλήσει στη συνέχεια, είχε την περασμένη Παρασκευή 1000 μετοχές αξίας 390 ευρώ και 1000 warrants αξίας 620 ευρώ.

Που σημαίνει ότι η συνολική του τοποθέτηση είχε κατά την ίδια μέρα συνολική αξία... 1.010 ευρώ!

Κοινώς η αξία της επένδυσης του υπερδιπλασιάστηκε, στη διάρκεια μιας περιόδου όπου οι συνθήκες στο γενικότερο χρηματιστηριακό περιβάλλον ήταν σαφέστατα αντίξοες. Η ένταση στο πολιτικό πεδίο, η πτώση της αγοράς, που συνέπεσε και με τη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων από τα ιστορικά υψηλά τους, δεν ήταν ότι καλύτερο.
Να όμως που τα δωρεάν warrants καταφέρνουν να υπερκαλύψουν το αρχικό κόστος επένδυσης και να δώσουν πολλαπλασιαστικό όφελος στην απόδοση. Κι αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους που έγιναν οι τραπεζικές αυξήσεις με τέτοια μεθοδολογία.

Αν δεν υπήρχαν τα warrants, δεν θα γινόταν τίποτε!

Τα γράφουμε όλα αυτά, διότι πολλοί επενδυτές σπεύδουν να εστιάσουν στην τιμή της μετοχής που είναι σε επίπεδα κάτω της αύξησης, καθώς και στην πτώση του warrant, κι έτσι «χάνουν» την προφανή διάσταση του οφέλους για όσους συμμετείχαν στην ΑΜΚ και έλαβαν δωρεάν warrants.

Αυτό, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αlpha και της AMK της (σκληρή αναδοχή, θετική καθαρή θέση της Alpha, σταθεροποίηση του δικαιώματος, καλή συμπεριφορά του warrant μετά την αρχική πτώση) έχει γενικότερη σημασία, να το γνωρίζουν οι επενδυτές.

Διότι στις 27 Ιουνίου αναμένεται η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των warrants της Εθνικής, ενώ οι εγγραφές στην αύξηση της Πειραιώς ολοκληρώνονται στις 25 Ιουνίου με τις νέες μετοχές και τα warrants να ξεκινούν στις 5 Ιουλίου.

Σύντομα λοιπόν θα υπάρχουν σε κυκλοφορία ακόμη δύο warrants, από την πορεία των οποίων, σε συνδυασμό και με τις τιμές που θα πάρουν στην συνέχεια οι μετοχές της ΕΤΕ και της Πειραιώς, θα εξαρτηθούν οι συνολικές αποδόσεις για όσους συμμετείχαν στις αυξήσεις.

Και οι αποδόσεις αυτές ίσως αποδειχτούν στην πορεία ικανοποιητικές, ασχέτως εάν οι τιμές των μετοχών και των warrants έχουν μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο θα μειωθούν και το εάν –και πότε- θα αυξηθούν. Ηδη για παράδειγμα, η τιμή της ΕΤΕ είναι αρκετά κάτω από την τιμή της αύξησης. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι που θα πάει η τιμή στη συνέχεια, κι αν η τιμή του warrant θα καλύπτει τη διαφορά και σε ποιο βαθμό.

Ο ίδιος ο επενδυτής, θα πρέπει να υπολογίζει πόσα λεφτά έδωσε, πόσες μετοχές και πόσα warrants πήρε, κ.λπ. και τι αξία αντιπροσωπεύουν αυτά, αφής στιγμής εισαχθούν οι νέες μετοχές και τα warrants.

Θυμίζουμε επίσης το πιο σημαντικό: ότι μεσομακροπρόθεσμα, τα warrants προσφέρουν «μόχλευση» στους επενδυτές, καθώς με την άσκηση ενός warrant αγοράζονται πολλαπλάσιες μετοχές, σε συγκεκριμένη ημερομηνία και τιμή.

Βεβαίως, λόγω της «μόχλευσης» εμπεριέχουν και περισσότερο κίνδυνο για τον επενδυτή, καθώς οι διακυμάνσεις στην τιμή που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερες από την διακύμανση της τιμής της υποκείμενης μετοχής.

Σημειώνουμε τέλος ότι το αν η διακράτηση τους προκειμένου να εξασκηθούν, θα αποφέρει τελικά όφελος για τον επενδυτή, εξαρτάται από την τιμή που θα έχει η μετοχή της κάθε τράπεζας στις ημερομηνίες εξάσκησης. Ημερομηνίες που όμως απέχουν πολύ ακόμη ως την έλευση τους, κι εξακολουθούν να υφίστανται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, για περίπου πέντε χρόνια, επιβαρυνόμενα όμως με αυξανόμενο επιτόκιο.

Περισσότερα για τα warrants και τον τρόπο που λειτουργούν η στήλη συνιστά να διαβάσετε στα αναλυτικά άρθρα του Euro2day.gr.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v