Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 20 2013

Τα ψιλά γράμματα του deal Fairfax- Εurobank

Τα ψιλά γράμματα του deal Fairfax- Εurobank

Η συμφωνία μεταξύ Eurobank και Fairfax Financial Holdings για τη Eurobank Properties μόνο ξαφνική δεν ήταν για τους γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς.

Το ενδιαφέρον της Fairfax να ενισχύσει το ποσοστό της στηνEurobank Properties είχε καταγραφεί από πέρσι το καλοκαίρι - κι από τότε είχαν υπάρξει επαφές με τη Eurobank.

Άλλωστε, λόγω του μεγέθους της Fairfax Financial holdings (διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 32 δισ. δολαρίων) o κ. Prem Watsa, ισχυρός άνδρας της Fairfax, συναντήθηκε τρεις φορές με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λέγεται ότι κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για την προσέλκυση επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα, με άξονα και το συγκεκριμένο deal.

Όμως, η διαδικασία εξαγοράς της Eurobank από την Εθνική Τράπεζα πάγωσε προσωρινά το παραπάνω πλάνο καθώς η Fairfax είχε επιδείξει ενδιαφέρον και για συμμετοχή στην αύξηση της «νέας» Εθνικής με όρους όμως που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί.

Η υπόθεση επανήλθε σταδιακά στο προσκήνιο μετά την απόφαση για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών. Κι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Καραμούζης και ο Watsa έδωσαν τα χέρια σε μια περίοδο ελαφρών... τριγμών στο success story της ελληνικής οικονομίας (βλέπε ΔΕΠΑ, υπόθεση ΕΡΤ κ.λπ.).

Πρώτον, διότι μιλάμε για τη μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα την τελευταία περίοδο, από παραδοσιακό θεσμικό επενδυτή του εξωτερικού, ο οποίος μάλιστα επενδύει μακροχρόνια στις προοπτικές των ελληνικών ακινήτων.

Δεύτερον, διότι το μέγεθος της επένδυσης (η αύξηση κεφαλαίου είναι συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 145 τα βάζει η Fairfax, ενώ 10 εκατ. θα βάλει η Fidelity) καταδεικνύει ότι αυτή θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Σημειώστε επ' αυτού ειδικότερα ότι η Eurobank Properties έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου. Περί το φθινόπωρο, δε, εκτιμάται ότι μπορεί να διαθέσει ποσό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ σε ίδια διαθέσιμα και δάνεια, ώστε να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, υποβοηθώντας έτσι και την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων.

Συχνά το ξεχνάμε στην Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί να υπάρχει ο πωλητής, πρέπει να υπάρχουν και «πρόθυμοι» αγοραστές.

Σημειώστε τέλος ότι ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η συμφωνία, πέρα από την ενδυνάμωση των κεφαλαίων της Eurobank Properties, εξυπηρετεί με βέλτιστο τρόπο και την κεφαλαιακή ενίσχυση της ίδιας της Eurobank.

Η τράπεζα δεν πουλάει μετοχικό ποσοστό στηνFairfax και ως εκ τούτου δεν γράφει ζημία σε σχέση με την τιμή με την οποία έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το ποσοστό που κατέχει στην ΕΥΠΡΟ. Αντιθέτως, θα ενδυναμωθεί κεφαλαιακά, καθώς θα ενισχυθούν τα δικαιώματα μειοψηφίας, μειώνοντας αντίστοιχα τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τη συμμετοχή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v