Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2013

Βασικοί μέτοχοι: Πληρώνουν στην Audiovisual, "μαλώνουν" στην Αττικατ

Βασικοί μέτοχοι: Πληρώνουν στην Audiovisual, μαλώνουν στην Αττικατ

«Κάτι παραπάνω» έχει κοστίσει για τους βασικούς της μετόχους της Audiovisual (οικογένεια Βαρδινογιάννη), η οικονομική κρίση.

Η εισηγμένη που κατά την περίοδο των παχέων αγελάδων της ελληνικής οικονομίας σημείωνε αξιοσημείωτα κέρδη, μπήκε σε έντονα πτωτική φάση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και οι βασικοί της μέτοχοι, σε πρώτη φάση, κάλυψαν το σύνολο σχεδόν της αύξησης κεφαλαίου του Μαρτίου 2010 που τελικά διαμορφώθηκε στα 19,7 εκατ. ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν διευκολύνει ταμειακά την εισηγμένη με έντεκα εκατομμύρια ευρώ (7,52 εκατ. η εταιρεία Stoneman Holdings και 3,63 εκατ. η Doson Investments). Και προσεχώς, θα καταβάλουν άλλα εννέα εκατομμύρια ευρώ (μέσω Doson Investoments).

Τα είκοσι αυτά εκατομμύρια θα λάβουν τη μορφή νέων προνομιούχων μετοχών, που θα αγοραστούν έναντι 0,70 ευρώ η μία, όταν η τρέχουσα τιμή του κοινού τίτλου στο ταμπλό κυμαίνεται μόλις γύρω στο 0,30 ευρώ.

Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι, οι νέες προνομιούχες μετοχές θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμες σε κοινές μετά την πάροδο πενταετίας και όποια στιγμή οι κάτοχοί τους το θελήσουν μέσα στην πενταετία.

Στο ουσιαστικό κομμάτι τώρα, οι βασικοί μέτοχοι βάζουν άλλα εννέα «ζεστά» εκατομμύρια ευρώ και όπως φαίνεται οι πιστώτριες τράπεζες θα συμφωνήσουν στην αναχρηματοδότηση του καθόλου ευκαταφρόνητου δανεισμού της εισηγμένης.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2013, η Audiovisual είχε καθαρό τραπεζικό δανεισμό γύρω στα 115 εκατ. ευρώ, όταν το EBITDA του πρώτου φετινού τριμήνου ήταν +164 χιλ ευρώ και οι καθαρές ζημίες 2,55 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα από την αύξηση κεφαλαίου η εισηγμένη θα βελτιώσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση και θα πάρει κάποιες «ανάσες» προκειμένου να συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει ξεκινήσει.

Στόχος η επάνοδος της Audiovisual σε «κατάσταση ισορροπίας» και ας μην ξεχνάμε τη διατυπωμένη πρόθεση του oμίλου να δραστηριοποιηθεί ενεργά στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών, όποτε φυσικά αυτή «ανοίξει».


ΑΤΤΙΚΑΤ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του! - Οι μεγάλες δυσκολίες και οι σχέσεις των μετόχων

Οι σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της ΑΤΤΙΚΑΤ δεν φαίνεται να βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο τους. 

Στα πλαίσια λοιπόν της τακτικής γενικής συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (κατέχει γύρω στο 22% των μετοχών) ψήφισε «αποχή» στο ζήτημα της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων του 2012. Αντίθετα, οι οικονομικές καταστάσεις εγκρίθηκαν από τους άλλους μετόχους (Πανούσης-Τσέλλος).

Το βασικό ζητούμενο ωστόσο είναι το αν τελικά η ΑΤΤΙΚΑΤ μπορεί να επιβιώσει, όταν σήμερα η κατασκευαστική της δραστηριότητα έχει ουσιαστικά ανασταλεί, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της εταιρείας από το Δημόσιο (οι τελευταίες κυμαίνονται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ) και το βασικό «όπλο» της εισηγμένης είναι η επικείμενη ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 99.

Πηγή προσκείμενη στη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΑΤ, υποστήριξε πως μέσα από το άρθρο 99 προβλέπεται να υπάρξει άμεσο όφελος για την εταιρεία της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει από την εξομάλυνση των σχέσεων με τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

Και όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες επιβίωσης της εισηγμένης, η ίδια πηγή απάντησε πως το ζήτημα εξαρτάται από τις πιστώτριες τράπεζες (κυρίως ΑΤΕ και Eurobank, με την πρώτη να έχει περάσει στην Πειραιώς και τη δεύτερη στο ΤΧΣ), από την πορεία των δημοπρατήσεων έργων από το Δημόσιο, αλλά και από τους μετόχους:

«Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό τους. Άλλοι μπορεί να θέλουν και άλλοι ίσως να μην θέλουν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΥΓ1: Λόγω έλλειψης της εκ του νόμου ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας (2/3) δεν συζητήθηκε το θέμα της συμμόρφωσης με τις διατάξεις του άρθρου 47, καθώς απαιτείται είτε αύξηση, είτε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Η συζήτηση του θέματος θα γίνει σε επαναληπτική γενική συνέλευση μέσα στον Ιούλιο.

ΥΓ2: Ενδεικτικό στοιχείο των προβλημάτων της εταιρείας, είναι ότι τα δύο μέλη του Δ.Σ. που «τρέχουν» την εταιρεία είχαν αθροιστικά για ολόκληρο το 2012 μικτές αποδοχές λίγο χαμηλότερες των 35.000 ευρώ, ποσό όμως που δεν τους έχει καταβληθεί... Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ δεν αμείβονται.

ΥΓ3: Στα 3,5 εκατ. ευρώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, έτη φωτός από τις αντίστοιχες επιδόσεις παλαιότερων δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v