Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 26 2013

ΟΠΑΠ: Χοντραίνει το παιχνίδι του «δειλού»-Oι παράπλευρες απώλειες

ΟΠΑΠ: Χοντραίνει το παιχνίδι του «δειλού»-Oι παράπλευρες απώλειες

Πριν από αρκετές ημέρες το Euro2day.gr προειδοποίησε ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ βρίσκεται στον αέρα, με αναλυτικό ρεπορτάζ του.

Στη συνέχεια επανήλθε στο θέμα με νέο ρεπορτάζ για την υπόθεση των λαχείων και τους κινδύνους ακύρωσης της μόνης μέχρι τώρα μεγάλης ιδιωτικοποίησης.

Τώρα πια η υπόθεση φαίνεται να οδηγείται στα άκρα, μετά και την χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία το Ταμείο καλεί τον Οργανισμό να υπογράψει τις συμβάσεις για τα λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο.

Ως γνωστόν για τα συγκεκριμένα θέματα έχουν υπάρξει σοβαρές αιτιάσεις αλλά και εξώδικα, προς πάσα κατεύθυνση, από την πλευρά της Emma Delta που επικράτησε στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 33% του Οργανισμού.

Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ όμως, μέσω της ανακοίνωσης του, δείχνει να εκτιμά πως οι δύο συγκεκριμένες συμφωνίες ήταν σε γνώση του νικητή του διαγωνισμού, και άρα μετέχοντας και υποβάλλοντας προσφορά, τις είχε αποδεχτεί.

Εντελώς διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει η Emma Delta, κατά την οποία:

-Σε ότι αφορά την υπόθεση των λαχείων, δεν υπήρχε πλήρης ενημέρωση (ενώ υπήρξε και καταστρατήγηση των όρων του διαγωνισμού, όπως αναφέρει με στοιχεία στο εξώδικο της)

-Σε ότι αφορά τη σύμβαση με την Intralot, για τον τεχνολογικό πάροχο, αμφισβητείται μεταξύ άλλων ακόμη και η εγκυρότητα της συνέλευσης που την ενέκρινε, ενώ κατά πληροφορίες έχουν μεσολαβήσει έκτοτε και αλλαγές στο κείμενο των συμβάσεων.

Η υπόθεση πλέον αρχίζει να μοιάζει με το παιχνίδι του δειλού (γνωστό και ως game of chicken στους αγγλοσάξονες), όπου ο ένας παίκτης οδεύει για μετωπική σύγκρουση με τον άλλο και χάνει όποιος στρίψει πρώτος το τιμόνι ( ο... δειλός του συγκεκριμένου παιχνιδιού).

Το ερώτημα είναι τι γίνεται αν κανένας δεν στρίψει το τιμόνι.

Η απάντηση είναι απλή.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα χάσει τα 650 εκατομμύρια από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, θα προκληθούν σοβαροί κραδασμοί στο Χρηματιστήριο και θα διαταραχθεί το επενδυτικό κλίμα, αφού η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θεωρείτο «σημαία» προθέσεων, αλλά και μία από τις πιο «άνετες» σε ότι αφορά το δημόσιο συμφέρον, μιας και ο τζόγος δεν είναι ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

Κι από την πλευρά της η Emma Delta θα χάσει τον ΟΠΑΠ.

Ποιος λοιπόν θα κερδίσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Βασικότερος «κερδισμένος» θα είναι η Ιntralot του κ. Κόκκαλη, η οποία θα διασφαλίσει ένα παχυλό μερτικό από την σύμβαση των λαχείων και 3+2 χρόνια περαιτέρω προνομιακής συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ, για τον οποίο είναι μάλλον αμφίβολο αν θα υπάρξει στο ορατό μέλλον άλλος διεκδικητής, με δεδομένο ότι μόνο η Emma Delta έφτασε ως το τέλος της διαδικασίας, από το πλήθος των υποψήφιων ενδιαφερομένων.

Για αυτό άλλωστε, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες, η πλευρά της Intralot δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την εύρεση συναινετικής λύσης.

Κερδισμένοι επίσης θα βγουν και όσοι ΔΕΝ ήθελαν εξ αρχής την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, προκειμένου να παραμείνει φέουδο διαφόρων «διευκολύνσεων», αλλά και χρηματοδότησης των εκάστοτε ημετέρων.

Η στήλη εκτιμά ότι η κατάσταση δεν θα φτάσει στο απροχώρητο κι ότι τα τιμόνια θα στρίψουν έστω και την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη, στην Ελλάδα είμαστε. Το «φιάσκο» δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Ιδίως όταν υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που πρακτικώς το επιδιώκουν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν στρίψουν τα τιμόνια οι παράπλευρες απώλειες, για την οικονομία, την αξιοπιστία της προσπάθειας αποκρατικοποίησης και την ίδια τη «νέα» κυβέρνηση που μας προέκυψε, (να ξαναθυμίσουμε ότι η τρόικα έχει προειδοποιήσει σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης του ελέγχου των αποκρατικοποιήσεων από το εξωτερικό;) θα είναι καταλυτικές.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος τελειώνει. Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα, αλλά και οι αμέσως επόμενες, καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα η σύμβαση των λαχείων θα πρέπει να έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v