Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 17 2013

Στο «χέρι» των τραπεζών οι μεγάλες επιχειρήσεις

Στο «χέρι» των τραπεζών οι μεγάλες επιχειρήσεις
To ίδιο μήνυμα έρχεται από πολλές πλευρές, άρα δεν είναι κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά γενικευμένη αλλαγή στάσης.

Οι τράπεζες, που μέχρι πρότινος ακολουθούσαν την τακτική των καθυστερήσεων σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, εδώ και έναν μήνα έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι.

Ζητούν συνεχώς νέα στοιχεία από τις επιχειρήσεις, ερευνούν ολοένα και «βαθύτερα» σημεία που δεν συνήθιζαν να ψάχνουν κατά το παρελθόν και σίγουρα έχουν σκληρύνει κατά πολύ τη θέση τους, τουλάχιστον απέναντι στους μεγάλους οφειλέτες τους.

Τα πράγματα δείχνουν να έχουν αλλάξει, και μάλιστα κατά πολύ.

Προφανώς, μετά την πρόσφατη επανακεφαλαιοποίησή τους, έχουν πλέον την ευχέρεια να προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων και σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών αν κρίνουν πως αυτό θα αποβεί προς όφελός τους.

Και κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με την οποία άλλωστε φαίνεται πως συναινεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ο μεγαλομέτοχος όλων των συστημικών τραπεζών).

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ότι το φθινόπωρο αναμένεται... θερμό και ότι ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα αβέβαιος για όσες εταιρείες δεν έχουν παρουσιάσει αξιόπιστο business plan, ή έστω δεν έχουν βρει υποψήφιο αγοραστή, ή τέλος οι βασικοί τους μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Με άλλα λόγια, μέσα από τον τραπεζικό τομέα θα περάσουν οι αποφάσεις για το ποιες μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποιες όχι.

Άρα, για το πώς θα διαμορφωθεί το επιχειρηματικό σκηνικό, όταν η ελληνική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Είτε αυτό γίνει μέσα στο 2014, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είτε αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v