Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2013

Πράσινη ενέργεια: Ξένες εταιρίες συνωστίζονται στην έξοδο

Πράσινη ενέργεια: Ξένες εταιρίες συνωστίζονται στην έξοδο

Η μεγάλη αύξηση που επέβαλε το ΥΠΕΚΑ στο τέλος ΑΠΕ, ως μέτρο για την κάλυψη των ελλειμμάτων, είναι μόνο η μία πλευρά του «δράματος» που εξελίσσεται στη θεωρούμενη από κάποιους αιθεροβάμονες πράσινη ανάπτυξη που θα έφερνε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έκανε την Ελλάδα Δανία του Νότου.

Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με την εικόνα που βγάζει η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής επενδύσεων προς τα έξω.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει ό,τι μπορεί για να κινηθεί ξανά η οικονομία μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για να κρατήσει εντός συνόρων τις ξένες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Πολλές από αυτές ψάχνουν εναγωνίως τρόπους απεγκλωβισμού από την ενεργειακή αγορά, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, των καθυστερημένων πληρωμών και της εκ των υστέρων επιβολής τελών, που αδυνατούν να απεικονίσουν στις λογιστικές τους καταστάσεις.

Ο ΧΑΜ μαθαίνει ότι τουλάχιστον τρεις από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες που επένδυσαν στις ΑΠΕ αναζητούν αγοραστές για τις εν λειτουργία μονάδες τους και για τις άδειες που κατέχουν. Τα επενδυτικά τους πλάνα έχουν ανασταλεί πλήρως και αυτό φαίνεται στις μηνιαίες καταστάσεις με τις νέες μονάδες που τίθενται σε λειτουργία. Όπως μας μεταφέρεται από την αγορά, το πρόβλημά τους δεν είναι η χρηματοδότηση, ούτε και η γραφειοκρατία, αφού πολλά από τα σχέδιά τους βρίσκονται πλέον σε φάση ωρίμανσης.

Αυτό που τονίζουν είναι η αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, όχι τόσο σε επίπεδο αμοιβών, όσο σε επίπεδο έκτακτων φορολογιών, στις οποίες οι πολυμήχανοι μανδαρίνοι των υπουργείων δίνουν διάφορες ακατάληπτες ονομασίες, όπως «εισφορά αλληλεγγύης» επί του τζίρου των επιχειρήσεων, τον ρόλο των οποίων αδυνατούν να ερμηνεύσουν στους μετόχους τους, αλλά και απεικονίσουν στις λογιστικές καταστάσεις των μητρικών τους.

Εκτός από αυτά, οι απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν από μία 100% κρατική ελληνική εταιρεία, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 300.000 ευρώ, είναι η μεγαλύτερη δυσφήμηση για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v