Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 29 2006

Τα 130 χρόνια του Χ.Α. και οι... τράπεζες!

Μας άρεσαν χθες η άρτια οργάνωση και ο ευρωπαϊκός ”αέρας” της εκδήλωσης για τα 130 χρόνια του Χρηματιστηρίου, μιας εκδήλωσης χωρίς μιζέρια και με αξιέπαινα τιμητική διάθεση για πρόσωπα και εταιρίες που έχουν γράψει ιστορία στο χώρο.

Μας άρεσε, επίσης, που ο κ. Σπύρος Καπράλος έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση κατά την ομιλία του στην ”εξωστρέφεια” και τη ”διεθνοποίηση” της κεφαλαιαγοράς μας.

Μακάρι στα... 140 χρόνια της αγοράς, να ακούσουμε έναν θετικό απολογισμό γι’ αυτή τη ”διεθνοποίηση”.

ΤΟ λέμε αυτό, καθώς διατηρούμε έντονες αμφιβολίες για τη συστράτευση του ”σκληρού πυρήνα” των μετόχων του κ. Καπράλου, δηλαδή των ελληνικών τραπεζών, στον ίδιο σκοπό.

Εκτός αν ως διεθνοποίηση εννοούμε το να περάσει η ΕΧΑΕ (άρα και το ελληνικό χρηματιστήριο) σε ”διεθνή” χέρια!

Βλέπετε, όπως μαθαίνουμε από άκρως αξιόπιστες πηγές, το ποσοστό των ελληνικών τραπεζών στην εισηγμένη ΕΧΑΕ έχει κατέλθει ήδη στο 23%, ενώ το ποσοστό των ξένων επενδυτών αγγίζει το… 40%.

Θυμίζοντας προηγουμένως ότι έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει τους χρηματιστές (που φωνάζουν τώρα για άνιση μεταχείριση κ.λπ.) ότι παραδίδουν… οικειοθελώς τα ”κλειδιά” του σπιτιού τους, απευθύνουμε τώρα την ίδια προειδοποίηση και στις τράπεζες.

Γνωρίζουμε ότι με την ίδια νοοτροπία ”ηττοπάθειας” που διακατείχε τότε τους χρηματιστές, κάποιοι τραπεζίτες ετοιμάζονται για το δήθεν… ”αναπόφευκτο”, φροντίζοντας ενδιαμέσως να πάρουν όσο πιο πολύ κέρδος μπορούν από την... ”αγελάδα” της ΕΧΑΕ.

Διότι τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει στην εταιρία, τα έχουν ήδη πάρει πίσω, μιας και ο κ. Χριστοδουλάκης τους έδωσε το ”μαγαζί” σε τιμή… ”ξεπουλήματος”.

Ας φροντίσουν μόνο να μην αντιληφθούν εκ των υστέρων το μέγα λάθος τους, όπως συνέβη με τους χρηματιστές…

ΥΓ: Ευθύνες βέβαια έχει και η κυβέρνηση, η οποία δείχνει παντελώς ανέτοιμη (ή μήπως αδιάφορη;) απέναντι στα στρατηγικά θέματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ετοιμάζονται να... εκδράμουν στο Λουξεμβούργο, οι χρηματιστές λοξοκοιτάνε την Κύπρο, ξένα remote members δεν είδαμε ούτε για... δείγμα και κατά τα άλλα θα γίνουμε χρηματοοικονομικό κέντρο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v