Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2013

Ασφάλειες: Η δεύτερη ανάγνωση... αλλάζει τις εντυπώσεις!

Ασφάλειες: Η δεύτερη ανάγνωση... αλλάζει τις εντυπώσεις!

Συχνά μια δεύτερη ανάγνωση των αριθμών οδηγεί σε πολύ διαφορετικά συμπεράσματα απ' ό,τι η πρώτη. Και η πορεία της παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών για το πρώτο φετινό πεντάμηνο αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα.

Η πρώτη ανάγνωση δείχνει πως η συνολική παραγωγή του πενταμήνου υποχωρεί κατά 11,7%: -5,1% για τις γενικές ασφαλίσεις και -19,9%(!) για τον κλάδο ζωής.

Από εδώ και πέρα ωστόσο αρχίζει η δεύτερη ανάγνωση:

Πρώτον, πέρυσι, πολλοί Έλληνες απέκτησαν επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα τύπου unit linked που επένδυαν στο εξωτερικό, προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

Φέτος, που ο σχετικός κίνδυνος είναι δραστικά μειωμένος, η κατηγορία «προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις» εμφανίζει στο πεντάμηνο πτώση 54,7%(!) και χωρίς την κατηγορία αυτή, ο κλάδος ζωής θα είχε υποχρεωθεί σε πτώση μόλις 9,6% (από -19,9%) και η συνολική ασφαλιστική παραγωγή μόλις κατά 6,8% (από 11,7%).

Δεύτερον, στον κλάδο ζημιών, το μεγαλύτερο μέρος της φετινής πτώσης προέρχεται από τον κλάδο των οχημάτων, όπου όμως σημαντική επίδραση έχουν τα μειωμένα τιμολόγια πολλών εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες τη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων εξαιτίας της μειωμένης κυκλοφορίας (υπολογίζεται γύρω στο -30% από την αρχή της κρίσης) αλλά και την αποφυγή κόστους πρόσκτησης για τα συμβόλαια μέσω internet, μειώνουν τα τιμολόγια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους.

Τρίτον, το ποσοστό υποχώρησης της φετινής παραγωγής ασφαλίστρων περιορίζεται από μήνα σε μήνα: Η πτώση του Ιανουαρίου ήταν 21,5%, του πρώτου διμήνου 14%, του πρώτου τριμήνου 13,3%, του πρώτου τετραμήνου 12,2% και του πρώτου πενταμήνου 11,7%. Να δούμε λοιπόν πού θα κλείσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αν σε όλα αυτά συνεκτιμήσει κάποιος και τις μειώσεις λειτουργικών εξόδων (κόστος πρόσκτησης, μισθολόγια, λοιπές δαπάνες, αναδιάρθρωση προϊόντων), τότε εξηγεί γιατί πολλές εταιρείες είτε δημοσίευσαν, είτε πρόκειται να δημοσιεύσουν σημαντικότατα κέρδη για το πρώτο φετινό εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v