Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 11 2013

Ποιος πληρώνει τις αδράνειες της ΔΕΠΑ

Ποιος πληρώνει τις αδράνειες της ΔΕΠΑ

Περισσότερο ανησύχησε, παρά καθησύχασε η ΔΕΠΑ τους Έλληνες καταναλωτές φυσικού αερίου με τη διαρροή της στο Reuters ότι ζητά από τη ρωσική Gazprom μείωση 20% στην τιμή με την οποία προμηθεύεται το καύσιμο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, αρνητικά αξιολογείται και το ότι το στέλεχος της ΔΕΠΑ που μίλησε στο πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε απαίτηση για αναδρομική επιστροφή έκπτωσης, όπως συνέβη με τους άλλους Ευρωπαίους πελάτες.

Ο προβληματισμός για την τακτική που ακολουθεί η επιχείρηση είναι έντονος, καθώς, ενώ ανώτατα στελέχη της ρωσικής εταιρείας παραδέχονται ότι οι τιμές με τις οποίες πωλούν στη ΔΕΠΑ είναι υψηλότερες κατά 30-35% έναντι αυτών που πωλούν στους άλλους Ευρωπαίους πελάτες, η ίδια δεν θέτει αντίστοιχο αίτημα. Αντίθετα, κατεβάζει τον πήχη των απαιτήσεών της στο 20%.

Αυτό σημαίνει ότι και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την επίτευξη συμφωνίας, αυτή είναι φυσικό να «καθίσει» σε ποσοστό έκπτωσης πολύ χαμηλότερο. Το πιθανότερο, γύρω στο 10%.

Αποτέλεσμα, οι Έλληνες καταναλωτές και η χειμαζόμενη από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την οικονομική κρίση εγχώρια βιομηχανία θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με «καπέλο» υπέρ της Gazprom. Απλώς, αυτό δεν θα είναι... ημίψηλο.

Σχετικά με τους χειρισμούς της ΔΕΠΑ στο θέμα της τιμής αγοράς αερίου από την Gazprom, αυτό που της προσάπτει η εγχώρια βιομηχανία είναι οι διαδικασίες που επέλεξε και οι οποίες, όπως εκτιμά, ευνοούν σαφώς τη ρωσική πλευρά.

Οι βιομηχανίες δηλαδή θεωρούν ότι η ΔΕΠΑ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αδράνησε, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom τα προηγούμενα χρόνια, ζητώντας και πετυχαίνοντας μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και επιστροφές ποσών ύψους 3 δισ. δολαρίων, επικαλούμενες τις αλλαγές στις συνθήκες της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου.

Αντίθετα, τονίζουν οι άνθρωποι της βιομηχανίας, η ΔΕΠΑ περίμενε τον Μάρτιο του 2013 να προκαλέσει αναδιαπραγμάτευση διάρκειας 6 μηνών, διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια. Με τη διαδικασία αυτή χάθηκε ένας χρόνος, καθώς μόνο με τη λήξη της διαπραγμάτευσης το ένα από τα δύο μέρη έχει το δικαίωμα προσφυγής στη διεθνή διαιτησία.

Όπως τονίζεται μάλιστα με έμφαση από την πλευρά της βιομηχανίας, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα η Gazprom έχει ελάχιστο ενδιαφέρον να ανταποκριθεί σε αίτημα για μείωση της τιμής φυσικού αερίου, αφού, αν αποφασίσει η ΔΕΠΑ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία αυτό θα γίνει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2014, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά πάσα πιθανότητα θα συμπέσει με τη λήξη ισχύος της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας το 2016.

Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που τίθενται είναι ποιου τα συμφέροντα έχει στην ατζέντα της η ΔΕΠΑ όταν διαπραγματεύεται για κάτι τόσο σημαντικό όπως η τιμή του φυσικού αερίου. Της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ή της Gazprom; Και εν τέλει γιατί διαπραγματεύεται μείωση 15-20%, ενώ η ίδια η ρωσική εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι η διαφορά της τιμής που πληρώνει η Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι 30-35%;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v