Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2013

Bank of… CypRUSS: Το πάθημα της τρόικας κι η παρέμβαση!

Bank of… CypRUSS: Το πάθημα της τρόικας κι η παρέμβαση!

Έξι από τα δεκαέξι μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου είναι Ρώσοι, ενώ επίσης Ρώσοι και Ουκρανοί κατέχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της.

Έτσι, δεν είναι τυχαία η ανάρτηση στο facebook που μετέτρεπε το Bank of Cyprus σε... Bank of CypRUSS.

Το οξύμωρο είναι πως ενώ την περίοδο 2008-2010 οι κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) εφορμούσαν σε Ρωσία και Ουκρανία για να κερδίσουν μερίδια αγοράς, σήμερα οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι οι βασικότεροι μέτοχοι στο σχήμα που προέκυψε από τη συγχώνευση της Κύπρου και της «καλής Λαϊκής».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τρόικα φαίνεται να το φυσά και να μην κρυώνει. Και αυτό γιατί όταν ο ευρωπαϊκός βορράς επέβαλε στην Κύπρο το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων (με προφανή στόχο να πλήξει ταυτόχρονα την Κύπρο ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά και τους Ρωσοουκρανούς καταθέτες της) δεν πήγε το μυαλό του στο αυτονόητο:

Πρώτον, ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα περνούσε σε μεγάλο βαθμό σε Ρώσους μετόχους.

Και δεύτερον, και απολύτως εύλογα, ότι οι συγκεκριμένοι Ρώσοι θα ήθελαν να παίξουν βαρύνοντα ρόλο στη διοίκηση της -δικής τους πλέον- τράπεζας. Μάλιστα, ένα επιχείρημα των Ρώσων για συμμετοχή στη διοίκηση του Συγκροτήματος είναι ότι έγιναν μέτοχοι χωρίς να το επιθυμούν και πως δεν αγόρασαν μετοχές ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης στη διοίκηση και στις προοπτικές της τράπεζας...

Τώρα λοιπόν που είδε η τρόικα ότι οι Ρώσοι με έξι μέλη στο Δ.Σ. ελέγχουν ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό το χρηματοπιστωτικό σύστημα ολόκληρης της Κύπρου (γύρω στο 50%-60% των συνολικών χορηγήσεων) αιφνιδιάστηκαν...

Και άρχισαν να πιέζουν για πρόσθετο «σκανάρισμα» των βιογραφικών των Ρώσων μελών του Δ.Σ. από την Κεντρική Τράπεζα, αφήνοντας μεταξύ άλλων να διαρρεύσει ότι ο νέος αντιπρόεδρος έχει εργαστεί για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών!

Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να ελέγξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι σπασμωδικές κινήσεις των τροϊκανών δείχνουν και τον εκνευρισμό τους.

Ακόμη και ο νέος αντιπρόεδρος να ήταν στέλεχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αυτό του απαγορεύει να γίνει εκ των υστέρων τραπεζίτης; Και αν του το απαγορεύει, ποιος θα εμποδίσει την αυριανή εμφάνιση ενός «μπροστινού» (front man) για... ξεκάρφωμα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v