Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2006

Τα λόμπι επιστρέφουν, αλλά…

Αν νομίζετε ότι τα ”γερά” λόμπι που από τη δεκαετία του ’90 ”αλώνιζαν” στην περιφέρεια της Σοφοκλέους έχουν ”συνταξιοδοτηθεί” μάλλον έχετε λάθος.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι εκ των συγκεκριμένων κυρίων έχουν τιμωρηθεί από τις Αρχές, είτε σκέφτονται να ξαναπιάσουν δουλειά, είτε το έχουν ήδη πράξει. Με άλλο όνομα φυσικά, για παραλλαγή.

Για παράδειγμα, σε εταιρία του ευρύτερου χώρου της πληροφορικής –με μετριότατες οικονομικές επιδόσεις- λέγεται ότι ένα λόμπι ελέγχει ποσοστό λίγο χαμηλότερο του βασικού (ή καλύτερα του βασικότερου) μετόχου.

Κάτι ανάλογο λέγεται ότι ισχύει και σε άλλη εταιρία... υψηλής τεχνολογίας.

Οι πληροφορίες μας λένε ακόμη ότι έχει επιστρέψει με συγκεκριμένες... δραστηριότητες και ο γνωστός ”ευτραφής” κύριος που είχε αφήσει τα σημάδια του σε αρκετές μετοχές της περιφέρειας πριν ξεκινήσει αναγκαστική ”αποχή”!

Το γενικότερα θετικό κλίμα στο Χ.Α. και η επάνοδος των λόμπι έχει διεγείρει το ενδιαφέρον αρκετών μικροεπενδυτών, που είτε έχουν είτε σκέφτονται να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους σε τοποθετήσεις τέτοιου είδους.

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμηθούν το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό που λέει ότι κάθε άνοδος δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες και ότι ελάχιστες φορές το μέλλον μοιάζει με το παρελθόν…

Γιατί, το να μαζέψεις μεγάλα πακέτα από την αγορά σε μερικές περιφερειακές μετοχές δεν είναι δύσκολο.

Το δύσκολο είναι να τα ”ξεφορτώσεις” σε μια αγορά όπου οι μικροεπενδυτές παραμένουν απόντες (οι περισσότεροι αγωνίζονται να αποπληρώσουν τις δόσεις των τραπεζικών τους δανείων).

Το 2006 δεν είναι 1999!

Και επιπλέον, το δύσκολο είναι να νομίζεις ότι οι εποπτικές αρχές θα επιδείξουν ανάλογη απραξία με αυτή του παρελθόντος.

Και τέλος, το δύσκολο είναι να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση θα καθίσει να χρεωθεί μέσα σε μια προεκλογική ουσιαστικά περίοδο μια νέα ”χρηματιστηριακή φούσκα” σαν αυτή για την οποία κατηγόρησε τόσο έντονα την προκάτοχό της…

Θα επανέλθουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v