Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2013

Τα «καλάθια» αγορών από Εmerging και ο πήχης για πετρέλαιο

Τα «καλάθια» αγορών από Εmerging και ο πήχης για πετρέλαιο

Χ.Α.: Αγορές από Αμοιβαία Κεφάλαια Αναδυόμενων Αγορών που ακολουθούν είτε τους δείκτες MSCI είτε άλλους (π.χ. Russell) σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με χρηματιστές, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν «καλάθια» αγορών σε δεικτοβαρείς τίτλους (Alpha, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ) καθώς και σε κάποιους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Frigoglass, MIG κ.ά.).

Στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι αγορές έχουν ξεκινήσει από Α/Κ που ακολουθούν τους δείκτες της Russell, ήδη από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' τριμήνου.

 

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Υπομονή και κατέβασμα του πήχη αναφορικά με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από αρμοδίους και αναρμοδίους για τα πετρέλαια του ελληνικού χώρου συνέστησε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο (κλειστό) 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Balkans Oil & Gas» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εταιρεία είναι η μοναδική που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, και έτσι γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ασκείς τη δραστηριότητα αυτή. Όπως τόνισε με έμφαση ο κ. Ρήγας, «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών να εργαστούν μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Όλα δε αυτά ισχύουν τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η Energean έχει επενδύσει μέχρι στιγμής περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στον Πρίνο, αναβιώνοντας την εκμετάλλευσή του, ενώ είναι, αν όχι η μοναδική, τουλάχιστον από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες στις οποίες εισήλθαν διεθνή κεφάλαια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το αμερικανικό fund Third Point.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v