Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2006

Aspis Bank: Η τράπεζα των... ασφαλισμένων!!!

Τη γνωστή διαφήμιση του ΟΠΑΠ όπου κάποιος νεαρός κύριος μπαίνει σ’ ένα πλοίο και δεν γνωρίζει ότι είναι… ιδιοκτήτης του, προφανώς θα την έχετε δει στην τηλεόραση. Ίσως όμως και εσείς οι ίδιοι να ”μην ξέρετε τι έχετε”, αν είσαστε πελάτης κάποιων προϊόντων της Ασπίς Πρόνοια, ή της θυγατρικής Commercial Value.

Και εξηγούμαστε. Οι βασικοί μέτοχοι της Aspis Bank ελέγχουν σύμφωνα με το μετοχολόγιο γύρω στο 59% της τράπεζας:

Πιο αναλυτικά έχουμε τα εξής: Commercial Value 28,54%, Ασπίς Πρόνοια 12,53%, Ασπίς Όμιλος 8,74%, ABN Amro 5,46% κ.ά. Από το σύνολο δηλαδή των 48.830.310 μετοχών της εισηγμένης, οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν γύρω στις 28.809.000 μετοχές.

Από αυτές όμως τις μετοχές, οι περισσότερες… ΔΕΝ ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους τους (κυρίως Όμιλος Ασπίς Πρόνοια), αλλά σε ”εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια”, δηλαδή σε… ασφαλισμένους-πελάτες των εταιριών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

9.512.144 μετοχές κατέχει το CV Asset Value της Commercial Value.

Άλλες 651.666 μετοχές το CV Investment Bond Plus της Commercial Value.

Επιπλέον 632.500 μετοχές το CV Ελληνικό Μετοχικό -καλά καταλάβατε- και πάλι της Commercial Value.

Προσθέτουμε 444.936 μετοχές του CV Investment Bond και άλλες 413.916 του CV Investment Plus Regular και καταλήγουμε στο ότι οι… ασφαλισμένοι της Commercial Value κατέχουν αθροιστικά 11.655.162 μετοχές, ή αλλιώς το 23,87% του συνόλου των Aspis Bank.

Σημαντικό ποσοστό κατέχουν όμως και οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, αφού το Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο κατέχει 3.514.282 μετοχές της Aspis Bank, δηλαδή το 7,2% του συνόλου της εισηγμένης τράπεζας.

Και τελειώνουμε με το εξής: το 8,74% της Aspis Bank το κατέχει η ελεγχόμενη από τον κ. Π. Ψωμιάδη εταιρία Ασπίς Όμιλος.

Ωστόσο, λίγοι θυμούνται πώς η Ασπίς Όμιλος απέκτησε τις μετοχές αυτές.

Προ ολίγων ετών, αντάλλαξε τις μετοχές της Aspis Bank από το Ασπίς Εσωτερικό Μεταβλητό Κεφάλαιο προσφέροντας σε αυτό όχι μετρητά, αλλά πολυετή ομόλογα της Ασπίς Όμιλος. Άρα και αυτές οι μετοχές προέρχονται ουσιαστικά από κεφάλαια... πελατών.

Έπειτα από μια πρόχειρη ”σούμα”, προκύπτει ότι το 39,81% των μετοχών προέρχεται από κεφάλαια ασφαλισμένων του ομίλου.



Κι αυτοί -ακουσίως βέβαια- είναι οι πραγματικοί ”μέτοχοι” της τράπεζας, αφού δικά τους είναι τα χρήματα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v