Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2013

Σφηνάκια για Eurobank-Proton, Aegean και τα... ρέστα της εφορίας

Σφηνάκια για Eurobank-Proton, Aegean και τα... ρέστα της εφορίας

EUROBANK: Πάγος ακούμε ότι μπήκε, προς το παρόν, στις σκέψεις αξιοποίησης της άδειας της Proton Bank από τη Eurobank.

Τους προηγούμενους μήνες είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να καταθέσει η Proton Bank αίτηση για άδεια επενδυτικής τράπεζας. Έτσι μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησής της από τη Eurobank, η τελευταία θα διέθετε «κέλυφος» με άδεια επενδυτικής τράπεζας, το οποίο θα μπορούσε πιθανώς να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της μερικής ιδιωτικοποίησης.

Υπήρξε μάλιστα και η πιο προχωρημένη ιδέα να περάσουν κάτω από την Proton τα τμήματα Asset Management και Private Banking της Eurobank. Αυτή η σκέψη όμως εγκαταλείφθηκε, για την ώρα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα ανέκυπταν στη λειτουργία του ομίλου.

Όσο για την αξιοποίηση του κελύφους της Proton ως... άδεια επενδυτικής τράπεζας θα επανεξετασθεί αργότερα.

Προς το παρόν θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα καθώς με αυτήν τη μορφή ανανεώθηκε πρόσφατα η άδεια.

 

ΕΦΟΡΙΑ: «Σε περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο ελληνικό δημόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του ελληνικού δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και του οφειλόμενου φόρου δεν επιστρέφεται».

Είναι η επίμαχη διάταξη στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στο οποίο όπως έγραφε το Euro2day, περιλαμβάνεται η δυνατότητα φορολογούμενου με ληξιπρόθεσμα χρέη να εκχωρεί ακίνητά του στο Δημόσιο προκειμένου να «πατσίσει» με το χρέος.

Μετά το δημοσίευμα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, έθεσε υπ' όψιν μας μια τουλάχιστον ενδιαφέρουσα πρόταση. Ο.Κ., να μη δίνονται «ρέστα» από την εφορία, αλλά γιατί να μη συμψηφίζεται η θετική διαφορά ανάμεσα στην αξία του ακινήτου (όπως αυτή προσδιορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων) και το ύψος της οφειλής με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου;

Τι έχει να πει γι' αυτό ο νυν υπουργός Οικονομικών;

 

AEGEAN: Εταιρικές ομολογίες ύψους 15 εκατ. ευρώ αγόρασε η εισηγμένη το β' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, επενδύοντας μέρος των υψηλών ταμειακών της διαθεσίμων.

Η σημαντική βελτίωση στα οικονομικά της μεγέθη εξηγεί και τις συνεχείς αγορές μετοχών της από την ομόσταυλη Autohellas, η οποία κατείχε ήδη στις 30/6 το 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v