Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2013

Παραθεριστική κατοικία: Ήλθαν, είδαν και... δεν ψώνισαν οι Ρώσοι

Παραθεριστική κατοικία: Ήλθαν, είδαν και... δεν ψώνισαν οι Ρώσοι

Εδώ και χρόνια διαβάζουμε για τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Άραβες οι οποίοι δήθεν επενδύουν στην ελληνική αγορά παραθεριστικής κατοικίας, χωρίς ποτέ να τους βλέπουμε.

Προς ώρας όμως, πρόκειται για έναν ακόμα επενδυτικό μύθο σε μια χώρα στην οποία θεωρείται επένδυση το γεγονός πως το γιoτ κάποιου μεγιστάνα περιφέρεται στο Αιγαίο μέχρι να βρει αραξοβόλι σε κάποιο τουριστικό λιμάνι της Τουρκίας ή της Αδριατικής, καθότι οι υποδομές της χώρας μας σε μαρίνες είναι περιορισμένες.

Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την αγορά ακινήτων υποστηρίζουν πως οι παράγοντες που σπεύδουν να πανηγυρίσουν για το ότι κάποιος μεμονωμένος Ρώσος αγοράζει ένα σπίτι στη Χαλκιδική δεν έχουν καταλάβει δύο πράγματα:

Πρώτον, πως οι Ρώσοι έχουν αποσυρθεί γενικά από την αγορά παραθεριστικής κατοικίας της Αδριατικής και της Μεσογείου. Το ξέρουν από πρώτο χέρι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είχαν βρει στους Ρώσους τους καλύτερους πελάτες.

Δεύτερον, οι Ρώσοι έχουν στραφεί στις αγορές της Ισπανίας, της Γαλλίας κ.α., στις οποίες μπορούν να βρουν οργανωμένα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών.

Κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν πως πρώτα θα αναπτυχθεί η ζήτηση και μετά θα γίνουν τα συγκροτήματα. Ξεχνούν πως ακόμα και σήμερα δεν έχουμε θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή και τη λειτουργία τέτοιων συγκροτημάτων.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα λεγόμενα ειδικά χωροταξικά σχέδια (ΕΣΧΑΔΑ) προκειμένου να παρακάμψει τα επτά(!) επίπεδα χωροταξικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Μόλις γίνει το πρώτο συγκρότημα μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v