Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2013

Οι «άρρωστοι» κλάδοι και οι πρώτες ...κουμπουριές

Οι «άρρωστοι» κλάδοι και οι πρώτες ...κουμπουριές

Νωρίς- νωρίς φαίνεται ότι βγαίνουν τα... κουμπούρια μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών, με φόντο τις επικείμενες τροποποιήσεις που θα φέρει στη διαχείριση των προβληματικών δανείων το νέο πλαίσιο στρατηγικής.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να έτοιμο το νωρίτερο στις αρχές του 2014, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση των stress tests και τη σύσταση ειδικών μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων εντός των τραπεζικών ομίλων.

Παρ όλα αυτά οι τράπεζες προετοιμάζονται, ήδη, για την επόμενη ημέρα.

Από απλές παρουσιάσεις του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές (private equity και venture capital) ως ανάθεση μελετών για το πώς μπορούν να αναδιαρθρωθούν «άρρωστοι» κλάδοι της οικονομίας (Ιχθυοκαλλιέργειες, Ακτοπλοΐα, Εμπορία Αυτοκινήτου, Χαλυβουργία κ.ά.).

Δεν λείπει, όμως, και η άσκηση πίεσης σε επιχειρηματίες οι εταιρείες των οποίων βαρύνονται από υψηλό δανεισμό, που κατέστη, μάλιστα, βραχυπρόθεσμος, λόγω παραβίασης αριθμοδεικτών των δανειακών συμβάσεων.

Πίεση που είτε συμπυκνώνεται στη φράση «βάλε το χέρι στην τσέπη και στήριξε την εταιρεία», είτε στοχεύει στην ανάληψη πρωτοβουλιών και θυσιών για ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας ή και του κλάδου, προκειμένου να δημιουργηθούν βιώσιμοι «εθνικοί πρωταθλητές».

Άλλωστε, οι big business των επόμενων ετών δεν θα έλθουν από την παραδοσιακή τραπεζική, αλλά από το αναγκαίο restructuring.

Ακούμε, όμως, ότι κάποιοι επιχειρηματίες όχι μόνο αντιστέκονται στην πίεση από κορυφαίους τραπεζίτες, αλλά έχουν σημάνει και ...αντάρτικο με διαρροές, που στοχεύουν να ...ξηλώσουν, πριν τους «φορεθεί» το ...μοντελάκι του «εθνικού πρωταθλητή».

Προς το παρόν πρόκειται για ...κουμπουριές, που απλά στέλνουν μήνυμα με θόρυβο.

Μένει να φανεί αν υπάρξουν και πραγματικά πυρά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v