Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2013

Ένας «έξυπνος» δείκτης που... μυρίζει ανάκαμψη!

Ένας «έξυπνος» δείκτης που... μυρίζει ανάκαμψη!

Λένε πως η πορεία των μεταφορών είναι ένας χρήσιμος δείκτης για να διαπιστώνουμε κάθε φορά προς τα πού θα βαδίσει η πορεία της συνολικής οικονομίας(*).

Αύξηση των μεταφορών σημαίνει -σύμφωνα με τους υποστηρικτές του δείκτη- πως έρχεται οικονομική ανάπτυξη. Και σταθεροποίηση των μεταφορών μετά από μεγάλη πτώση σημαίνει πως αρχίζει να παίζεται το στοίχημα της ανάκαμψης.

Πάμε λοιπόν να δούμε την πορεία των μεταφορών τα τελευταία χρόνια, μέσα από την πορεία της ασφάλισης μεταφερόμενων εμπορευμάτων (πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος).

Έχουμε λοιπόν και λέμε: Παρατηρείται μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ΑΕΠ και της ασφαλιστικής παραγωγής μεταφερόμενων εμπορευμάτων. Για παράδειγμα, ενώ το 2008 προσέφεραν τέτοιες υπηρεσίες 46 ασφαλιστικές, το 2012 το έκαναν μόνο 33.

Ενώ το 2008 η ασφαλιστική παραγωγή μεταφερόμενων εμπορευμάτων ανερχόταν στα 50,3 εκατ. ευρώ, το 2012 -ακολουθώντας συνεχώς πτωτική πορεία- κατρακύλησε στα 23,6 εκατ. ευρώ.

Και ενώ το 2008 οι σχετικές πληρωθείσες αποζημιώσεις ήταν 12,3 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό περιορίστηκε το 2012 στα 5,9 εκατ. ευρώ.

Πηγαίνοντας στα στοιχεία της ασφαλιστικής παραγωγής μεταφερόμενων εμπορευμάτων στο εννεάμηνο του 2013, διαπιστώνει κάποιος δύο πράγματα: Πρώτον, πως -όπως και το ΑΕΠ- συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό πρόσημο.

Και δεύτερον ότι το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) έχει σταθεροποιηθεί στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που -σύμφωνα με τον δείκτη- αποτελεί ένδειξη (προσοχή, ένδειξη όχι απόδειξη) ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες η οικονομία να καταγράψει φέτος «πάτο» και να αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014.

Μακάρι...

*Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι μεταφορές θεωρούνται δείκτης μελλοντικής πορείας του ΑΕΠ είναι ότι σχετίζονται άμεσα με πολλές παραμέτρους της πραγματικής οικονομίας, όπως οι εισαγωγές, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι αγορές πρώτων υλών και εμπορευμάτων από τις επιχειρήσεις, το διαθέσιμο εισόδημα και η γενικότερη ψυχολογία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v