Στη λείανση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή από 1/1/2014, τόσο του φόρου υπεραξίας, όσο και του φόρου συναλλαγών προσβλέπουν οι φορείς της αγοράς, προκειμένου να προστατευθεί η ανάπτυξη και να ενισχυθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, η θέσπιση αφορολόγητου περισσότερο θα βοηθήσει την... κυβέρνηση, καθώς θα μειώσει σε συντριπτικό βαθμό τον όγκο των προς έλεγχο δηλώσεων και επομένως θα καταστήσει αποδοτικότερο και λειτουργικότερο το φόρο.
Πάνω από το 90% των Ελλήνων επενδυτών (περίπου 850 χιλιάδες) διαθέτουν αξία χαρτοφυλακίου χαμηλότερη των 25.000 ευρώ με βάση τα στοιχεία της 29ης Νοεμβρίου. Εξ αυτών δε οι 686 χιλιάδες έχουν χαρτοφυλάκια με αξία ως 3.000 ευρώ!
Αν δεν εξαιρεθεί η παραπάνω κατηγορία από την οποία τα αναμενόμενα έσοδα είναι μηδαμινά ο φόρος υπεραξίας κινδυνεύει να καταστεί ένα γραφειοκρατικό τέρας χωρίς αποτελεσματικότητα ο οποίος μόνο ζημιές θα προκαλέσει.
Και αυτό γιατί πέραν της ζημιάς που θα προκαλέσει στην εμπορευσιμότητα, θα είναι αδύνατο για την εφορία να ελέγξει την ορθότητα 850.000 δηλώσεων φόρων υπεραξίας.
Ειδικά όταν δεν περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου για όσες μετοχές αγοραστούν μετά την 1/1/2014.
Ενδιαφέρεται το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει πραγματικά τα έσοδά του Δημοσίου ή το ενδιαφέρουν μόνο οι πολιτικές επιπτώσεις;