Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 1 2006

Tα… ”εκτός ταμπλό” αποτελέσματα

Όταν μια εταιρία βρίσκεται εκτός ταμπλό, ασχέτως αν η έξοδος είναι προσωρινή ή μόνιμη, τείνουμε να την ξεχνάμε, εκτός κι αν έχουμε μετοχές σε αυτήν, όταν είμαστε δηλαδή λιγότερο ή περισσότερο… καμένοι.

Η στήλη, ωστόσο, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα αυτών των εταιριών αξίζουν ευρύτερη δημοσιότητα, έστω και για λόγους… ”παιδευτικούς”.

Αλιεύσαμε λοιπόν ορισμένα και βγάλαμε και κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

Όπως, για παράδειγμα, ότι τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα φαίνεται να παρουσιάζει μια εταιρία η οποία προσφάτως… διαγράφηκε από το ταμπλό (!), αν κι απ’ ό,τι φαίνεται σκοπεύει να αντιδράσει σε αυτή τη διαγραφή.

Μιλάμε για την πάλαι ποτέ Αλκάρ-ΑΕΜΕΤ, που για τελευταία φορά διαπραγματεύτηκε προ αρκετών… ετών και έπειτα από πολλές περιπέτειες πέρασε στον έλεγχο της Τεχνικής Ολυμπιακής, αφού συγχωνεύτηκε με την εταιρία Καζίνο Πόρτο Καρράς.

Τα αποτελέσματα 9μήνου στην περίπτωσή της περιλαμβάνουν άνοδο των πωλήσεων από τα 16,5 στα 18,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,33 εκατ. έναντι 0,69 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, μικρό είναι το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού αφού τη συντριπτική πλειονότητα των μετοχών την κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι.

Θετική έκπληξη αποτέλεσε επίσης η επιστροφή της Ideal σε κερδοφόρο πορεία. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μπορεί μεν να υποχώρησε από τα 31,2 στα 27,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι περυσινές ζημίες του 1,45 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκαν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν με θετικό πρόσημο της τάξεως των 130 χιλιάδων ευρώ.

Στον αντίποδα (εντελώς όμως) φαίνεται να είναι τα πράγματα για τους μετόχους της Γ. Λεβεντάκης, της οποίας οι πωλήσεις… ”ισοπεδώθηκαν” στις 773 χιλιάδες ευρώ (από 6,3 εκατ.ευρώ!), ενώ οι ζημίες προσέγγισαν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο… ”βάρβαρο” κλίμα είναι και τα νέα για την Αλυσίδα, η οποία στο 9μηνο είδε τις πωλήσεις της να περιορίζονται μόλις στις 478 χιλιάδες ευρώ και τις ζημίες της να υπερβαίνουν το ύψος των… πωλήσεων (492 χιλιάδες)…

Σε ΕΤΜΑ και ΕΛΛΑΤΕΞ, τα αποτελέσματα 9μήνου δεν συμπεριλαμβάνουν την πώληση του ακινήτου στον όμιλο Βωβού, η οποία ολοκληρώθηκε επισήμως τον Οκτώβριο.

Η ΕΛΛΑΤΕΞ σε ενοποιημένη βάση υποχρεώθηκε σε ζημίες περίπου 14 εκατ. ευρώ, με σύνολο υποχρεώσεων 33,1 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις, τα αποθέματα και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού φτάνουν τα 6 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, τα έσοδα του Οκτωβρίου, από την πώληση ακινήτου, ύψους 18,7 εκατ. ευρώ, μάλλον δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα.

Σε ενοποιημένη βάση, η ΕΤΜΑ εμφάνισε ζημίες 12 περίπου εκατ. ευρώ, με σύνολο υποχρεώσεων 68,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις, τα αποθέματα και τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού ανέρχονται σε 10,5 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωσή της τα έσοδα του Οκτωβρίου, από την πώληση ακινήτου, είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, οπότε και πάλι υπάρχει… handicap.

O όμιλος ΕΤΜΑ διαθέτει πάντως, μέσω θυγατρικών, παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, κάτι που θα μπορούσε ίσως να αποδειχτεί asset. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα μόνο ”καθαρή” δεν είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v