Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2014

Οι φιλόδοξοι στόχοι για bad banks & το... πανωτόκι στα τσιγάρα

Οι φιλόδοξοι στόχοι για bad banks & το... πανωτόκι στα τσιγάρα

BAD BANKS - NPLs: Περίπου 9 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν παραμείνει στις υπό εκκαθάριση τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Proton Bank, T Βank, Probank, FBB, συνεταιριστικές).

Εξ αυτών προβλέψεις έχουν σχηματισθεί για δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ (συντελεστής κάλυψης 56%). Ως εκ τούτου, καλούνται να ανακτήσουν κεφάλαια 4 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, κινούνται μόλις στο 10% του στόχου(!) καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την άσκηση επιθετικής, ενιαίας και αποτελεσματικής διαχείρισής τους.

Αλλά αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στις εντυπώσεις που δημιουργούν οι αποκαλύψεις, αλλά και οι υπερβολές για τις δανειοδοτήσεις του Τ.Τ.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ: Απίθανο ως ανέφικτο θεωρούν στελέχη της Καπνοβιομηχανίας τον στόχο συγκέντρωσης 40 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης της φορολογίας σε τσιγάρα - καπνό καθώς πλέον η φορολογία ξεπερνά το 90% της τιμής τους, επιφέροντας μείωση της νόμιμης κατανάλωσης.

Τη μαύρη τρύπα των εσόδων εκτιμάται ότι θα διογκώσει περαιτέρω το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που έχει εκτιναχτεί στο 20% της κατανάλωσης από 5% πριν από την κρίση, σε συνέχεια των 5 προηγούμενων αυξήσεων της φορολογίας των καπνικών, οι οποίες απέτυχαν να αποδώσουν στο Δημόσιο τα προσδοκώμενα έσοδα.

ΤΣΙΓΑΡΑ: Η τροπολογία που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών για την αντικατάσταση του 25ευρου στα νοσοκομεία από αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα ανέφερε επικείμενη επιβάρυνση της λιανικής τιμής του πακέτου κατά 5 λεπτά.

Οι καπνιστές όμως διαπίστωσαν ότι το πακέτο πήρε πάνω 10 λεπτά. Η διπλάσια επιβάρυνση της τιμής σε σχέση με την αύξηση του φόρου εξηγείται από παράγοντες της εγχώριας καπνοβιομηχανίας με βάση τον ΦΠΑ αλλά και τον μαθηματικό τύπο που εφαρμόζεται για την τιμολόγηση των καπνικών προϊόντων, με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω στην περίπτωση όπου προκύπτουν δεκαδικά ψηφία πέραν του ενός.

Κάπως έτσι τα 5 λεπτά έξτρα στον ειδικό φόρο κατανάλωσης γίνονται 8,5 λεπτά με την επιβολή του ΦΠΑ και του αναλογικού φόρου και επειδή -λογικό είναι- το πακέτο από 3,8 δεν θα μπορούσε να πάει 3,85 , έγινε η στρογγυλοποίηση στα 3,90.

Το Δημόσιο πάντως θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 8,5 λεπτά ανά πακέτο. Το 1,5 λεπτό πάει στις καπνοβιομηχανίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v