Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 11 2014

Θα πνιγούμε στο... προεκλογικό πετρέλαιο!

Θα πνιγούμε στο... προεκλογικό πετρέλαιο!

Δεν πέρασε αρκετός καιρός που διαρροές άγνωστης προέλευσης ανέφεραν ότι οσονούπω υπογράφονται επιτέλους οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των κοινοπραξιών που θα αναλάβουν την έρευνα πετρελαίου στα Ιωάννινα και στον Δυτικό Πατραϊκό.

Ο ΧΑΜ χάρηκε για την εξέλιξη αυτή, αν και δεν πολυέδωσε σημασία, αφού μαθαίνει ότι, μπορεί μεν η κύρια εκκρεμότητα που αφορούσε τη διασφάλιση των επενδυτών ως προς το φορολογικό καθεστώς, να έληξε με την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμη θέματα για επίλυση. Ακόμη, ο ΧΑΜ μαθαίνει ότι οι αρμόδιοι ζήτησαν τη μετάφραση των συμβάσεων στην ελληνική γλώσσα, με τη δικαιολογία ότι αυτές στη συνέχεια θα λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων και θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση.

Με τα δεδομένα αυτά, και αφού αισίως συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο ΧΑΜ είναι πολύ απαισιόδοξος για μια ουσιαστική πρόοδο στην έρευνα και οι λόγοι είναι οι εξής:

Η μετάφραση θα απαιτήσει τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες. Η διαδικασία για την κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή είναι χρονοβόρα και θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο μήνες.

Η συζήτηση στη σημερινή Βουλή νομοσχεδίου παραχώρησης περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, είναι φυσικό να προκαλέσει τα ανακλαστικά αντιμνημονιακών, αντισυστημικών, ψεκασμένων και άλλων... δημοκρατικών δυνάμεων, που θα ξιφουλκήσουν κατά της παράδοσης στα μονοπώλια του «εθνικού πλούτου» της χώρας.

Εδώ κόμματα έβγαλαν ανακοινώσεις για «παράδοση των πετρελαίων του Πρίνου στις πολυεθνικές», καθώς δεν κατάλαβαν τι έλεγε η ανακοίνωση της Energean για την εμπορική συμφωνία με την ΒΡ, θα διστάσουν στις συμβάσεις για Πατραϊκό και Ιωάννινα;

Αυτό που πιθανότερα θα συμβεί θα είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και κοινοπραξιών (επικεφαλής η Energean και τα ΕΛ.ΠΕ.) μέσα στο επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα, θα παιανίζουν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα για τα εκατομμύρια(!) βαρέλια πετρελαίου που θα σώσουν την Ελλάδα από την καταστροφή κι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θα λένε «δοξάστε μας» που μετά από... δύο χρόνια υπογράψαμε τις συμβάσεις.

Μόνο που αυτές θα παραμένουν κενό γράμμα, αφού θα περιμένουν την επικύρωσή τους από τη Βουλή για να ισχύσουν. Πάντως, η υπογραφή θα έχει κάνει τη δουλειά της την προεκλογική περίοδο.

Όσο για το πετρέλαιο, αναμείνατε στο ακουστικό σας...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v