Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2014

Οι τράπεζες, η διαχείριση δανείων και ο κώδικας δεοντολογίας

Οι τράπεζες, η διαχείριση δανείων και ο κώδικας δεοντολογίας

Μισό καλό νέο επιφύλασσε για τις τράπεζες και την αγορά η κυβέρνηση αναφορικά με το καυτό θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκoρδάς σε έγγραφη απάντησή του στη Βουλή δήλωσε αυτό που περίπου ήξερε η αγορά. Την επεξεργασία από την Τράπεζα της Ελλάδος ενός κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο ως το τέλος του 2014.

Πρόκειται για τα περίφημα τυποποιημένα πρωτόκολλα, ίδια κριτήρια δηλαδή για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία χορηγήσεων.

Ήδη η ΤτΕ έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές και οι τράπεζες έχουν υποβάλει αναλυτικά σχέδια στρατηγικής για τη διαχείριση των NPLs βάσει των οποίων συντάσσεται ο κώδικας δεοντολογίας.

Ο κώδικας, όμως, από μόνος του δεν αρκεί.

Για να τρέξει η επείγουσα, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ, αναδιάρθρωση δανείων και επιχειρήσεων απαιτείται σύμφωνα με την αγορά νομοθετική παρέμβαση που θα απλοποιεί την προπτωχευτική διαδικασία. Θα υιοθετεί, δηλαδή, απλούς κανόνες τόσο για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, όσο και για την πτώχευση όσων κριθούν μη βιώσιμες και θα περιορίζει στο ελάχιστο την εμπλοκή των δικαστηρίων.

Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον να δοθεί, σύμφωνα πάντα με την αγορά, κατευθυντήρια οδηγία προς τη Δικαιοσύνη για τα κριτήρια με τα οποία προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις δανείων του ιδιωτικού τομέα.

Σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και εκεί όπου οι πιστώτριες τράπεζες συνεργάζονται όπως για παράδειγμα για την αναδιάρθρωση των μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας οι διαδικασίες ενδέχεται να αποβούν χρονοβόρες και πιθανώς καταδικαστικές για το εγχείρημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v