Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2006

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΥΠΙΚ: Πρελούδιο... επόμενων εξελίξεων!

Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο.

Καλά καλά δεν στέγνωσε το… μελάνι (μας αρέσουν αυτά τα… παραδοσιακά) στο πρόσφατο (28/11/06) σχόλιο της στήλης για τις έντονες διεργασίες στον ασφαλιστικό χώρο, με το οποίο προδιαγράφαμε εξελίξεις, ”ενδεχομένως και εντυπωσιακές”.

Και να που προέκυψε το πρώτο συμβάν.

Σε άλλη σελίδα του euro2day θα διαβάσετε για τα ”ντεσού” της συμφωνίας μεταξύ ομίλου Πειραιώς και Ευρωπαϊκής Πίστης. Εμείς θα περιοριστούμε στις γενικότερες αναφορές.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Πίστη αποκτά πλέον ”τραπεζικές πλάτες” και με αξιόλογο ποσοστό συμμετοχής.

Δεύτερον, η συμμαχία αυτή ενδέχεται να ανατρέψει μερικώς ή ολικώς κάποιες άλλες που είχαν προηγηθεί.

Αναμφίβολα όμως θα βάλει σε ακόμη… βαθύτερες σκέψεις άλλους ανεξάρτητους ”παίκτες” αυτής της πολλά υποσχόμενης, αλλά και πολύ βεβαρημένης από το παρελθόν και το παρόν, αγοράς.

Συνεπώς, μάλλον θα πρέπει να το… εμπεδώσουμε ότι στον χώρο θα επέλθουν αλλαγές ριζικές. Διότι πρόκειται για χώρο με στρατηγική σημασία, αλλά και σημαντική παρουσία (πολύ χρήμα, σημαντικά κέρδη) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όπως φαίνεται, κάποιες ελληνικές τράπεζες (όχι μόνον η Πειραιώς, λένε οι πληροφορίες μας) αναζητούν ήδη τον ”ορθό δρόμο” προς τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς κάποιοι παραδοσιακοί δρόμοι -τύπου ακραιφνώς θυγατρικών εταιριών- αποδείχθηκαν λανθασμένοι.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν οι πάντα εύρωστοι -και ενίοτε τολμηροί- ξένοι όμιλοι, που βλέπουν με λάγνο μάτι πόσο ανώριμη και αναδυόμενη είναι στην πραγματικότητα η ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το deal Πειραιώς - Ευρωπαϊκής Πίστης είναι κι αυτό ένα… πρελούδιο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Υ.Γ.: Θυμηθείτε και το εξής: Οι τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή -και γενικότερη- ισχύ, οι ασφαλιστικές ξέρουν τα μυστικά του… αθλήματος, ενώ η χώρα μας είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να συνδυάσει τον περιβόητο πλέον ιδιωτικό πυλώνα με τον κρατικό πυλώνα, στην ασφάλιση των μελλοντικών γενεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v