Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 18 2006

Κύπρου - Πειραιώς: Το… soft σενάριο

Η αγορά περιμένει σήμερα - αύριο την πρόταση Σάλλα προς την Τράπεζα Κύπρου. Δική μας άποψη ότι οι εξελίξεις σε σχέση με την όποια πρόταση δεν είναι αποκλειστικά ”στο χέρι” του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου.

Και εξηγούμεθα. Η Τράπεζα Κύπρου είναι για τη Μεγαλόνησο και την οικονομία της ό,τι η Εθνική για τη χώρα μας και κάτι… παραπάνω, λόγω μεγέθους και ιστορίας.

Κατά συνέπεια, ο πανταχού παρών πολιτικός παράγοντας θα παίξει ισχυρό ρόλο στις εξελίξεις, ανεξάρτητα από την όποια αυτόνομη βούληση των μελών και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Την παράμετρο αυτή θεωρούμε δεδομένο ότι θα λάβει υπ’ όψιν της και οποιαδήποτε πρόταση της Πειραιώς, οπότε κλίνουμε προς ένα σενάριο που θα διασφαλίζει αυτονομία της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στην ίδια την Κύπρο, ενώ από την άλλη θα εξασφαλίζει ισχυρές συνέργιες τόσο στην Ελλάδα όσο και -κυρίως- στις αγορές του εξωτερικού.

Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο ισχυρός άνδρας της Πειραιώς αυτό ακριβώς υπογράμμισε. Τη συμπληρωματικότητα των επιλογών που έχουν κάνει οι δύο τράπεζες, στις αγορές του εξωτερικού.

Οποιαδήποτε συναινετική μορφή συνεργασίας, ουσιαστικά θα αποτελέσει πολύ καλή ”βάση στήριξης” για περαιτέρω μελλοντικές εξελίξεις, ακριβώς όπως συνέβη και στην περίπτωση Εμπορικής - Credit Agricole.

Σημειώστε ακόμη ότι στις αρχές του 2008 η Κύπρος προβλέπεται να μπει στη ζώνη του ευρώ και πολλά θα αλλάξουν έτι περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v