Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2014

Έρχεται μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων

Έρχεται μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων

Μπαράζ εταιρικών εκδόσεων βρίσκεται όπως ακούμε στα σκαριά καθώς τουλάχιστον τρεις εισηγμένες μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς για ομόλογα υψηλής απόδοσης, και δη ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η Μυτιληναίος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η πρώτη εισηγμένη που θα δοκιμάσει φέτος τα... νερά των αγορών με μια έκδοση 5ετούς διάρκειας, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για όσες ακολουθήσουν.

Μετά από πολύμηνη προεργασία με ξένες και εγχώριες τράπεζες ο όμιλος βρίσκεται στην τελική ευθεία για έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και στόχο το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφωθεί σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του 7%.

Οι συνθήκες ευνοούν το φιλόδοξο εγχείρημα. Διεθνώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ομόλογα υψηλών αποδόσεων και ακόμη περισσότερο για ομόλογα καλών εταιρειών από χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Την ίδια στιγμή τα επιτόκια νέων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα υποχωρούν στο 3% και τα τμήματα private banking των τραπεζών αναζητούν εκδόσεις για να προτείνουν στους μέχρι χθες... ραντιέρηδες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκδοση της Μυτιληναίος θα συμμετάσχουν και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες επιδιώκοντας μάλιστα να καλύψουν αξιόλογο μέρος της έκδοσης, παρότι αρχικώς ο σχεδιασμός δεν προέβλεπε ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή τους.

Από την αναλογία, δε, της συμμετοχής τους θα κριθεί ως έναν βαθμό και το επιτόκιο της έκδοσης.

Αν η Μυτιληναίος κερδίσει το φιλόδοξο στοίχημα να αντλήσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ με κουπόνι αισθητά χαμηλότερο από το 7% τότε ανοίγει ο δρόμος και για την έκδοση εταιρικού ομολόγου από τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε φάση ετοιμασίας.

Και σε αυτή θα συμμετάσχουν μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Τη σκυτάλη ακούμε ότι θα πάρει άλλη εισηγμένη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που θα επιδιώξει να αναχρηματοδοτήσει μέσω έκδοσης ομολόγου τον τραπεζικό της δανεισμό όπως η ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v