Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 27 2014

Tα ντεσού της συμφωνίας για το αέριο & οι πολιτικές παρεμβάσεις

Tα ντεσού της συμφωνίας για το αέριο & οι πολιτικές παρεμβάσεις

Μπορεί να εκφράζονται παράπονα για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom που κατέληξε σε μείωση της τιμής κατά 15%, ωστόσο, γενικότερα, εκτιμάται απόλυτα θετικά η μείωση της υποχρεωτικής ποσότητας που θα παραλαμβάνει η ΔΕΠΑ από τα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο στα 2 δισ. κυβικά περίπου.

Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει τόσο στη ΔΕΠΑ, όσο και σε μεγάλους καταναλωτές να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ευκαιρίες που θα προσφέρει η αγορά τα επόμενα χρόνια, ώστε να μειώνεται η μέση τιμή στο σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισέρχονται στο σύστημα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επίτευξη συμφωνίας στο σημείο αυτό ήταν αποτέλεσμα και των πολιτικών παρεμβάσεων εκ μέρους του αρμόδιου υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης λέει ότι οι Ρώσοι μέχρι και τις προηγούμενες μέρες ήταν κολλημένοι σε τιμή που ξεκινούσε από -4- και μόνο μετά τις πολιτικές παρεμβάσεις από το ΥΠΕΚΑ υποχώρησαν.

Πέρα από αυτά που καταγράφονται, η διαφορά της «ελληνικής» τιμής με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών παραμένει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες οι επιστροφές από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας θα προσφέρουν μια ανάσα στη βιομηχανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v