Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2014

H κτηματαγορά, τα αυτοκίνητα και η χρυσή εφεδρεία του... 2%

H κτηματαγορά, τα αυτοκίνητα και η χρυσή εφεδρεία του... 2%

Όπως κάθε νόμισμα, έτσι και κάθε ποσοτική έρευνα έχει δύο όψεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρόσφατης ποσοτικής έρευνας του ΕΒΕΑ με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», σύμφωνα με την οποία: «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 92,5%, απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση αγοράς και ακριβού αυτοκινήτου τους επόμενους μήνες. Mόλις το 2% δηλώνει πρόθεση αγοράς ακινήτου με το ποσοστό να πέφτει μόλις στο 0,5% όταν πρόκειται για την αγορά ακριβού αυτοκινήτου».

Ωστόσο, αν δεχτούμε πως το 2% των ενηλίκων (η έρευνα αφορά άτομα 18 ετών και άνω) προτίθεται να αγοράσει ακίνητο τους επόμενους μήνες, τότε μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και σίγουρα περισσότερα απ' όσα άλλαξαν χέρια το 2013. Πόσο μάλλον αν συνεκτιμηθεί πως ένα ακόμη 5% των ερωτηθέντων απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Ανάλογα είναι τα πράγματα και στο μέτωπο των ακριβών αυτοκινήτων. Αν το 0,5% των ενηλίκων αγοράσει ακριβό αυτοκίνητο τότε μιλάμε για μια επίδοση πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Πάντως, από το ρεπορτάζ προκύπτει πως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πέρα από άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινήτων και αύξηση στις εργασίες σε ακριβές κατοικίες. Άλλωστε, και το αποτέλεσμα του Οικονομικού Βαρόμετρου δείχνει πως οι προσδοκίες είναι ελαφρά βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο κλίμα είναι εύθραυστο και εύκολα αναστρέψιμο. Οπότε, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε... 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v