Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 19 2014

Βαριά βιομηχανία και ενέργεια: Η συζήτηση και η... ηχηρή απουσία

Βαριά βιομηχανία και ενέργεια: Η συζήτηση και η... ηχηρή απουσία

Ευκαιρία για βαθύτατο προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της βαριάς βιομηχανίας στην ανάπτυξη ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Κράτος και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η ιστορία του Αλουμίνιου της Ελλάδος», του καθηγητή του ΕΚΠΑ Κώστα Κωστή.

Στη συζήτηση που έγινε κατά την παρουσίαση του βιβλίου, προϊόν μακροχρόνιας εντρύφησης σε αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, συμμετείχαν εκτός του συγγραφέα ο καθηγητής και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο Ραφαήλ Μωυσής με μακροχρόνια θητεία επικεφαλής της ΔΕΗ και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και ο Σπύρος Κασδάς, πρόεδρος του Αλουμινίου με υπερσαραντάχρονη θητεία στην εταιρεία.

Παρά τις διαφοροποιήσεις των ομιλητών σε επιμέρους τομείς, υπήρξαν κοινές θέσεις σε θέματα όπως ότι οι πολιτικές στήριξης της βιομηχανίας, για τις οποίες κατηγορήθηκαν πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν, λειτούργησαν θετικά για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας προσφέροντας έσοδα, βελτιώνοντας το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού. Μια άλλη διαπίστωση ήταν ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε μια οικονομία, χρειάζονται πρωτίστως οι μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως όταν αυτές παράγουν αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής που είναι διαθέσιμες για κάθε κλάδο.

Στο φλέγον θέμα του κόστους των εισροών για τη βιομηχανία, με πρώτο το κόστος ενέργειας, οι ομιλητές το προσέγγισαν από τη σκοπιά του οφέλους που έχει η οικονομία, ιδίως όταν η εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει τα ποσοστά προστιθέμενης αξίας, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, προσθέτει τεχνογνωσία, ενισχύει την ανάπτυξη καθετοποιημένων κλάδων και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης.

Μάλιστα ο καθηγητής Τ. Γιαννίτσης τόνισε ότι για την κοστολόγηση της ενέργειας δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία που εμφανίζει ο παραγωγός της, αλλά και η αποτίμηση του κόστους στη βάση συγκρίσιμων στοιχείων, ώστε να υπάρχει επαλήθευσή τους και κυρίως πίεση, με την καλή έννοια του όρου, στον παραγωγό, ώστε να τα βελτιώνει.

Οι τοποθετήσεις αυτές δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις που εξέφρασε το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος της ΔΕΗ στη γενική της συνέλευση και οι οποίες πήραν τη μορφή απόφασης, για τις εκπτώσεις προς τη βιομηχανία.

Δηλαδή, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ο ΧΑΜ έμαθε επίσης ότι στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ καθηγητής Τάκης Αθανασόπουλος.

Ο τελευταίος σε πρόσφατο άρθρο του είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της διακοπής λειτουργίας του κλάδου αλουμίνιου, επειδή κατά την άποψή του η ΔΕΗ δεν μπορεί να προσφέρει φθηνή ενέργεια.

Δυστυχώς ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε, γιατί θα είχε πολύ ενδιαφέρον να ακουστεί διά ζώσης να υποστηρίζει ότι πρέπει να πεταχτεί στον αέρα η εγχώρια προστιθέμενη αξία που προσφέρει η παραγωγή αλουμινίου και η οποία είναι 20 φορές πάνω από την αξία της αλουμίνας, επειδή η ΔΕΗ δεν μπορεί(;) να συμμαζέψει τα κόστη της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v