Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 23 2014

Μύλοι Λούλη: Τι σηματοδοτεί το χαμηλό δωδεκαμήνου

Μύλοι Λούλη: Τι σηματοδοτεί το χαμηλό δωδεκαμήνου

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση -προφανώς, κόντρα στη γενικότερη πορεία του Χ.Α.- η μετοχή των Μύλων Λούλη υποχρεώθηκε -ενδοσυνεδριακά, καθώς ακολούθησε rebound- σε χαμηλό δωδεκαμήνου, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας (44,5 εκατ. ευρώ) να φτάνει σχεδόν στο μισό των ιδίων κεφαλαίων της (86,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2013)!

Και φυσικά μιλάμε για έναν σαφώς κερδοφόρο όμιλο (προ φόρων αποτέλεσμα +2,6 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι ζημίες οφείλονται σε μη επαναλαμβανόμενη αναβαλλόμενη φορολογία), με ισχυρή ρευστότητα, ηγετικά μερίδια στην αγορά, διευρυνόμενη προϊοντική γκάμα, δύο σύγχρονα εργοστάσια και από πέρυσι έναν ισχυρό στρατηγικό εταίρο.

Πρόκειται για τον αραβικό όμιλο Al Dahra, ο οποίος απέκτησε το 20% των μετοχών της εισηγμένης και μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τόσο στην επέκταση στο εξωτερικό, όσο και στην προμήθεια σιτηρών.

Ειδικότερα, η Al Dahra, ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε διάφορες χώρες του κόσμου, μπορεί να συντελέσει στον επιπλέον περιορισμό του κινδύνου διακύμανσης των τιμών των πρώτων υλών.

Προς την έγκαιρη και ομαλότερη τροφοδοσία της εισηγμένης με πρώτες ύλες κινείται και η πρωτοβουλία των Μύλων Λούλη να ενταχθούν στο σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας. Η συμβολαιακή γεωργία «επιτρέπει στην εταιρεία να ελέγχει πλήρως την εφοδιαστική της αλυσίδα και να διασφαλίζει εγκαίρως την υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της», δηλώνει η διοίκηση των Μύλων Λούλη.

Η τροφοδοσία των πρώτων υλών άλλωστε αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τις αλευροβιομηχανίες, λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων που κατά καιρούς παρουσιάζονται στις τιμές του σίτου (βλέπε διεθνείς πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις, αλλά και δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων).

Κάποιοι, πιθανολογώντας, απέδωσαν την πτώση της τιμής της μετοχής των Μύλων Λούλη στην ανησυχία που προκαλούν για τη μελλοντική πορεία των διεθνών τιμών του σίτου οι εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία (μεγάλες σιτοπαραγωγοί χώρες).

Κάποιοι άλλοι στις συνεχιζόμενες δυσκολίες της εγχώριας αγοράς (η εταιρεία προτίθεται να μετακυλίσει στους πελάτες της τα οφέλη από την εξοικονόμηση του λειτουργικού της κόστους, άρα μάλλον θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με σχετικά υψηλό P/E).

Και κάποιοι τρίτοι απλώς αναφέρθηκαν στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα της μετοχής, όπως και τόσων άλλων «παραμελημένων» τίτλων του Χ.Α.

Διαλέγετε και παίρνετε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v