Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 13 2014

Σφηνάκια για Τράπεζα Πειραιώς και τις ζημιές του ΤΧΣ

Σφηνάκια για Τράπεζα Πειραιώς και τις ζημιές του ΤΧΣ

ΤΧΣ- Πειραιώς: Σε 308.235.294 ανέρχονται οι μετοχές Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν δεσμεύονται από warrants.

Οι παραπάνω μετοχές προήλθαν από τα 524 εκατ. ευρώ που έβαλε το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου του 2013 και αφορούσαν στην ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών. Τα εν λόγω κεφάλαια δεν συνυπολογίστηκαν ως βάση για την ελάχιστη συμμετοχή των ιδιωτών.

Ως εκ τούτου οι παραπάνω μετοχές είναι ελεύθερες προς μεταβίβαση, με το Ταμείο, βέβαια, να διευκρινίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την πώλησή τους.

 

Ζημιές απομείωσης για funding gap: To ΤΧΣ κατέβαλε συνολικά 13,3 δις ευρώ προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) σε σειρά μη βιώσιμων τραπεζών ή σε μεταβατικά πιστωτικά ιδρύματα. Από αυτά ανακτήθηκαν 237,3 εκατ. εντός του 2013 ενώ ποσό 10,22 δισ. εκτιμήθηκε ως μη-ανακτήσιμο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η υπό ειδική εκκαθάριση της Αχαικής (σ.σ συνεταιριστική τράπεζα) απέδωσε στο ΤΧΣ στις 27 Φεβρουαρίου 38 εκατ. ευρώ, ποσό που την κατατάσσει μάλλον πρωταθλήτρια με βάση τα προς εκκαθάριση περιουσιακά στοιχεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v