Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2014

Διαγκωνισμός υποψηφίων για τη θέση του γραμματέα εσόδων

Διαγκωνισμός υποψηφίων για τη θέση του γραμματέα εσόδων

Σαράντα βιογραφικά υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων υποβλήθηκαν στο opengov.gr, μετά την «παραίτηση» Θεοχάρη και την προκήρυξη κάλυψης αυτής.

Σαράντα υποψηφιότητες για μια τέτοια θέση είναι πολλές; Με τόσους αξιόλογους επιστήμονες άνεργους, τι να πούμε;

Τα λεφτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλά. Κοντά 2.500 τον μήνα καθαρά σήμερα δεν τα προσπερνάς έτσι εύκολα (τουλάχιστον). Από την άλλη, θέλει πολύ γερό στομάχι για να καταφέρεις όχι μόνο να επιβιώσεις στην ηλεκτρική καρέκλα του επικεφαλής της Φορολογικής Διοίκησης, αλλά και να φέρεις σε ισορροπία ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μπάζει από χίλιες μεριές.

Με αυτά τα δεδομένα ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για το αν έγινε ανάρπαστη η θέση ή όχι. Μαθαίνουμε πάντως ότι από τους 40, οχτώ με δέκα παίζουν δυνατά με βάση τα βιογραφικά τους.

Οι Βρυξέλλες την ίδια ώρα διεμήνυσαν χθες επί της ουσίας ότι «θα έχουμε και εμείς ρόλο στην επιλογή του καταλληλότερου». Διατηρούν επιφυλάξεις για το πόσο η «παραίτηση» Θεοχάρη ήταν οικειοθελής, ενώ η τρόικα είχε επισημάνει τον παράγοντα «πολιτικές παρεμβάσεις» στην ημιαυτόνομη ΓΓΔΕ. Θέλουν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αυξήσουν την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ για να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της, χωρίς ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις ή πιθανές σκοπιμότητες.

Μετά τις υποψηφιότητες, έρχεται η ώρα της επιλογής, εντός των επόμενων ημερών.

Με απόφαση Στουρνάρα, πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ορίστηκε η σύνθεση της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην οποία πέραν του προεδρεύοντος υπουργού Οικονομικών (Γκίκα Χαρδούβελη), μετέχουν οι εξής ως μέλη: Τέντες Ιωάννης (Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, τ. Εισαγγελέας Α.Π.), Σφακιανάκης Μιχαήλ (Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Πανεπιστημίου Πειραιώς), Κονδύλης Εμμανουήλ (Ομότιμος Καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Πανεπιστημίου Πειραιώς) και Lepetit Pierre (Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Το μάτι των Βρυξελλών δεν είναι άλλο από τον κ. Lepetit ο οποίος μένει να αποδειχθεί αν είναι ο... μικρός (le petit) της υπόθεσης, ή ο καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα αξιολόγησης.

Από το πρόσωπο που θα κερδίσει τη θέση, θα βγουν και κάποια συμπεράσματα...

ΥΓ.1: Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύτων 40 υποψηφίων, η κομματική βάση της Ν.Δ. «ξεχωρίζει» αυτήν του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο νέος ΓΓΔΕ θα πρέπει να είναι «συμβατός» με τις κεντρικές κατευθύνσεις του κόμματος και όχι να κάνει του κεφαλιού του...

ΥΓ.2: Παρά τις φήμες που ήθελαν τον στενό συνεργάτη του Γιάννη Στουρνάρα, καθηγητή Νίκο Καραβίτη, μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του ΓΓΔΕ, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραβίτης δεν υπέβαλε αίτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v