Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 23 2014

Παιχνίδι με το χρόνο για το «πράσινο τέλος»

Παιχνίδι με το χρόνο για το «πράσινο τέλος»

Για το 2015 θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα επιβολής του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (του γνωστού τέλους ΑΠΕ) στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη συνέχιση επιβολής του τέλους, καθώς αποτελεί το κυριότερο έσοδο του λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί από μονάδες ΑΠΕ.

Η αρχική απόφαση από το αρμόδιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου δικαίωσε τον προσφεύγοντα, ο οποίος με αδιάσειστα επιχειρήματα αμφισβήτησε τη φύση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο με τη μορφή που επιβάλλεται έχει τον χαρακτήρα φόρου και όχι τέλους. Άρα θα έπρεπε να προβλέπεται σε νόμο και όχι σε απλή υπουργική απόφαση.

Η συνέχεια, τώρα, με τις αναβολές της εκδίκασης σχετίζεται περισσότερο με την εξασφάλιση χρόνου για την προετοιμασία νέου θεσμικού πλαισίου που θα καλύπτει τυπικά την επιβολή του τέλους. Όπως μάλιστα φαίνεται, η νομοτεχνική προετοιμασία δεν είναι απλή, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η όποια αναδρομικότητα της απόφασης του ΣτΕ δεν θα προκαλέσει την επιστροφή ποσών στους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση «νομιμότητα του ΕΤΜΕΑΡ» είναι ακόμη ένα αγκάθι για το ΥΠΕΚΑ σε μια περίοδο όπου οι λογαριασμοί ηλεκτρικού έχουν φορτωθεί με μια σειρά φόρους, τέλη και επιβαρύνσεις που αυξάνουν το τελικό κόστος ενέργειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v