Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2007

ΓΕΚ: Άνοδος στη μετοχή, αλλά και στην ”αξία”

Κατά το τελευταίο τρίμηνο, η μετοχή της ΓΕΚ κέρδισε στο ταμπλό της Σοφοκλέους 26%, ανεβαίνοντας από τα 7,2 στα 9 ευρώ. Και αρκετοί βέβαια άρχισαν να ανησυχούν μήπως η μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα είναι υπερτιμημένη.

Μέσα όμως στο συγκεκριμένο τρίμηνο, η ΓΕΚ έχει αναλάβει –μεταξύ άλλων- και δύο σημαντικά αυτοχρηματοδοτούμενα έργα: αυτό της Ιονίας Οδού και το Ε-65 (άξονας Κεντρικής Ελλάδας).

Τι σημαίνουν τα δύο αυτά έργα; Η Alpha Finance αποτιμά το έργο της Ιονίας Οδού στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή της ΓΕΚ, ενώ το Ε-65 με ακόμη 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει ότι η ανάληψη των δύο αυτών έργων έχει προσθέσει αξία στη μετοχή 4,1 ευρώ, κατά πολύ υψηλότερη από την άνοδο που σημείωσε στο ταμπλό της Σοφοκλέους το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο οίκο, η ΓΕΚ αποτιμάται στα 10,8 ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 ευρώ οφείλονται στη συμμετοχή της στη θυγατρική ΤΕΡΝΑ, τα 4,1 ευρώ στα δύο προαναφερόμενα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, το 1,3 ευρώ στην ακίνητη περιουσία, 0,4 ευρώ στη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Κεντρική Ελλάδα (Ήρων) κ.λπ.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία διεκδικεί ο εισηγμένος όμιλος. Μέσα από το κοινοπρακτικό σχήμα που έχει δημιουργήσει με τις πολυεθνικές CINTRA και ACS, έχει στο στόχαστρο ένα ακόμη οδικό έργο (ανταποδοτικό μέσω διοδίων) 2 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και ένα ακόμη έργο στην Αττική.

Ειδικά για το έργο της Ιονίας Οδού, τα έσοδα για τη ΓΕΚ θα ”τρέχουν” από το πρώτο έτος, καθώς έχει συμφωνήσει να εισπράττει διόδια από τον ήδη υπάρχοντα άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v