Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2007

Μια επιστολή με σημασία και η... απάντησή της

H στήλη είναι πάντα ευαίσθητη σε θέματα προστασίας των επενδυτών, γι’ αυτό και μετέφερε αυτούσια την Παρασκευή επώνυμη επιστολή (τα στοιχεία του συντάκτη της είναι στη διάθεση του euro2day.gr) που έλαβε από ιδιώτη επενδυτή, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Πιλάβιου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του Συνεγγυητικού λάβαμε ήδη απάντηση, σύμφωνα με την οποία -ατυχώς- η αποζημίωση επενδυτών που έχασαν χρήματα εξαιτίας κάποιας χρηματιστηριακής είναι πράγματι ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Και είναι χρονοβόρα διότι αφού τελειώσει η εκκαθάριση στη χρηματιστηριακή που έκλεισε, θα πρέπει όλες οι απαιτήσεις των επενδυτών, που είναι χιλιάδες σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξεταστούν μία προς μία με βάση τα παραστατικά που υπάρχουν, από ειδική επιτροπή του Συνεγγυητικού, ώστε να αποζημιωθούν μετά οι επενδυτές.

Άλλωστε το Συνεγγυητικό δεν είναι κάποιος κρατικός μηχανισμός ”ασφάλισης” των συναλλαγών, αλλά ένα ”ταμείο” που προκύπτει απο τα χρήματα των ίδιων των χρηματιστηριακών εταιριών.

Κι όπως μας είπαν, στην περίπτωση των επενδυτών της Γένεσις οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, παρότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, όπου δεν βρέθηκαν ούτε τα... βιβλία της εταιρίας (!), υπάρχει σοβαρό θέμα στην αποζημίωση των επενδυτών, αφού δεν μπορούν να τεκμηριωθούν οι απαιτήσεις τους...

Η απάντηση λοιπόν ”επί του συγκεκριμένου” ήρθε, εμείς όμως συνεχίζουμε και σήμερα να παραθέτουμε την επιστολή λόγω της γενικότερης σημασίας της.

Ο λόγος που κρίναμε ότι χρήζει δημοσίευσης δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον στις διαδικασίες του Συνεγγυητικού. H επιστολή αφορά συνολικά στον χρηματιστηριακό χώρο και είναι, νομίζουμε, αντιπροσωπευτική της ”αίσθησης” που πολλές φορές αποκομίζει ο απλός ιδιώτης.

Έτσι εν μέρει εξηγεί το γιατί ”απέχουν οι ιδιώτες”, αλλά και γιατί ορισμένοι στρέφονται στην ”αξιοπιστία” των τραπεζικών ΑΧΕ, ασχέτως αν η αίσθηση αυτή που έχουν είναι σωστή ή λάθος, ή και αν δικαίως κάποιοι ιδιώτες χρηματιστές θα πουν ότι ”μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”.



Ιδού το κείμενο της επιστολής, αυτούσιο:

”Σχετικά με τη συνέντευξη του κ. Πιλάβιου για τα Hedge Funds και τις off shore και την προστασία των επενδυτών έχω να κάνω μία παρατήρηση. Εάν ήμουν παρών στη συνέντευξη, μία ερώτηση θα είχα να κάνω στον κ. Πιλάβιο που ενδιαφέρεται για την προστασία των επενδυτών.

Τι γίνεται με το θέμα της Γένεσις Χρηματιστηριακή;

Είχα στην εν λόγω χρηματιστηριακή 2.450 μετοχές Πειραιώς τις οποίες εν αγνοία μου πούλησαν, μάλιστα μου έστελναν και ενημέρωση στην οποία φαινόταν ότι έχω τις μετοχές, ενώ αυτές δεν υπήρχαν και φυσικά ουδέποτε εισέπραξα χρήματα.

Έγινε η ανάκληση της άδειας από την Ε.Κ. της οποίας προΐσταται ο κ. Πιλάβιος και αφού την 30ή/7/2005 (αν δεν απατώμαι) έληξε η προθεσμία αναγγελίας των απαιτήσεων προς τον εκκαθαριστή που διορίστηκε περιμένουμε να μας καταβληθεί το ποσό που δικαιούμαστε ως αποζημίωση από το Συνεγγυητικό.

Οι αιτήσεις αποζημίωσης ήταν περίπου 2.100 και ακόμη περιμένουμε αφού έχει περάσει 1,5 χρόνος να αποζημιωθούμε. Για ποια προστασία και ποια εποπτεία μιλάμε;

Αποδείχτηκε μετά ότι η εν λόγω χρηματιστηριακή και στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές εν αγνοία των επενδυτών και η Ε.Κ. δεν πήρε κανένα μέτρο.

Πλέον συνεργάζομαι με τραπεζική ΑΧΕ. Όταν κάνω κάποια κίνηση, είτε αγορά είτε πώληση, την ίδια ημέρα πιστώνεται ή χρεώνεται ο λογαριασμός μου. Ειδικότερα στην πώληση πιστώνεται αμέσως ο λογαριασμός μου χωρίς να δώσω εγώ εντολή να πιστωθούν τα χρήματα. Μπορούσαν να υποχρεώσουν και τη συγκεκριμένη ΑΧΕ να κάνει το ίδιο ή να επιβάλουν κάποιο πρόστιμο ή να ειδοποιήσουν τους συναλλασσομένους. Τίποτε δεν έγινε.

Θα μου πείτε, βέβαια, μερίδιο ευθύνης έχω και εγώ που συνεργαζόμουν. Το αποδέχομαι και μάλιστα έμαθα και το μάθημά μου. Τράπεζα και πάλι τράπεζα ως μοναδικό συνεργάτη και ας δουλεύει σε χρηματιστηριακή και η μάνα μου η ίδια.

Όμως ως επενδυτής τιμωρούμαι διπλά από την αργοπορία στην εκκαθάριση. Οι μετοχές μου πουλήθηκαν περί τα 15 ευρώ η μία. Εάν διαρκούσε η διαδικασία μισό χρόνο και έπαιρνα τα χρήματα της αποζημίωσης, θα μπορούσα να ξαναγοράσω ένα μέρος αυτών, ενώ τώρα ακόμη περιμένω, όπως και πολλοί άλλοι. Μετά απορούν γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους απλούς επενδυτές!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Περιμένω σχόλιο και κάποιες πληροφορίες αν είναι δυνατό. Υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθεί αποζημίωση από το Συνεγγυητικό;”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v